A kirúgott díva

|

Hihetetlen hangja van és játszani is tud

Olyan gazdag a világ, hogy ezt a csodát bele lehet nyomni a cancel culture kosarába?

Koncert Budapesten         Fotó Kummer János Magyar Állami Operaház

Sajnos Netrebko-rajongó vagyok, végigfut rajtam a villám, ha hallgatom-látom. Hihetetlen hangja van, és játszani is tud, meg csinos is, szép is, a világ őrjöng érte – neki meg a színpad az élete. De a New York-i Metropolitan Opera letiltotta színpadjáról, mivel a menedzsment szerint jóban van az orosz vezetéssel. Ugyanakkor Oroszhonban hazaárulózták, vagyis egykori hazájában sem léphet fel; Hessenben (Németország), Prágában (Csehország) levették a már meghirdetett, nézők által kifizetett műsorról. Különben nem politika a foglalkozása: ő a világ csodája, by the way: osztrák állampolgár. De pechjére Oroszországban született, szereti hazáját, bár, mint említettem, félig-meddig – onnan is ki van tiltva. Most aztán némileg hontalan.

Persze ez túlzás, mert nem hontalan. Az olaszok például örvendeznek, Anna Netrebko koncertnaptárában korábban két évre előre foglalt volt minden nap, most viszont teleénekelheti a milánói Scalát, (Trubadúr), a veronai Arénát (Turandot). És persze fellép, játszik, énekel Párizsban, (Adriana Lecouvreur), és Bécsben, (Bohémélet), meg Szingapúrban és Hong-Kongban. Pesten is áriázott férjével, Eyvazovval.

Fotó Kummer János Magyar Állami Operaház

Kissé fel vagyok dúlva: olyan gazdag a világ, hogy ezt a csodát bele lehet nyomni a cancel culture kosarába? Na jó, elkövetett egy hibát, hiába kért bocsit, sokan fikázzák. De a nagyvilág, úgy egészében, nem akar róla lemondani. Szerencsére, mert a világ kincse.

CÍMKÉK: