A Kamara-Kör Mendelssohn-estje

|

A tehetség kötelez

Az est közreműködője a Radnóti Róza művészeti vezetésével, a Zeneakadémia jelenlegi vagy volt hallgatóiból létrejött Kamara-Kör, amely már számos koncertet adott Budapesten.

A Kamara-Kör

Felix Mendelssohn igazán nem panaszkodhatott gyermekkorára: hétévesen zongoraleckéket vett Marie Bigot-tól (akinek zongoratechnikáját Haydn és Beethoven is megcsodálta), Pierre Baillot-val, a Párizsi Opera későbbi koncertmesterével kamarázott, kamaszkorában már zongora-, kamara- és egyházi kórusműveket komponált, tizenkét éves korában magánzenekar mutatta be saját otthonukban az első Singspieljét, tizenhat évesen pedig készen állt első kamarazenei műve.

Minden adott volt tehát, beleértve a zsenialitást is, ami nélkül mindez mit sem ért volna. Kamaraművei közül kiemelkedőnek számít 1. (d-moll) zongoratriója és különlegesnek utolsó kvartettje, a hátborzongató f-moll vonósnégyes. Mindemellett a Schubert óta magas rangra emelt műfajt, a dalt sem hagyta érintetlenül, bár Mendelssohn a schuberti út helyett az északnémet hagyományhoz nyúlt vissza, melyben a zongora visszafogott kísérője a költeménynek. Az est közreműködője a Radnóti Róza művészeti vezetésével, a Zeneakadémia jelenlegi vagy volt hallgatóiból létrejött Kamara-Kör, amely már számos koncertet adott Budapesten. A fiatal zenészek többféle kamarazenei formációban régebb óta zenélnek együtt, de terveik között szerepel, hogy a jövőben egy kisebb kamarazenekarrá alakulva folytassák a közös munkát.

A koncertet KÓDA követi – az előadás után kezdődő kötetlen, félórás beszélgetés a hangversenyen közreműködő előadókkal.

Felix Mendelssohn-Bartholdy 1809-1847

Program:

Mendelssohn: Három dal, op. 84 – 2. Herbstlied
Mendelssohn: Hat dal, op. 71 – 5. Auf der Wanderschaft, 6. Nachtlied
Mendelssohn: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 49
SZÜNET
Mendelssohn: Hat dal, op.57 – 5. Venetianisches Gondellied
Mendelssohn: Hat dal, op. 86 – 5. Der Mond
Mendelssohn: Hat dal, op. 34 – 6. Reiselied
Mendelssohn: 6. (f-moll) vonósnégyes, op. 80

Balogh Eszter (mezzoszoprán), Varga Oszkár, Osztrosits Eszter (hegedű), Kurgyis András (brácsa), Matuska Flóra (cselló), Radnóti Róza (zongora)

Zeneakadémia, Solti terem

2019. december 9. 19.00-21.00

/Forrás: Zeneakadémia/

CÍMKÉK: