A Concerto Budapest koncertfilmje a Mezzo TV-n

|

200 ezer fölötti nézettség a Mezzo TV-n

„Egyszerre szolgálja a zenét, mutatja be a zenekart, és képi világa segíti a koncert befogadását.”

Gidon Kremer és a Concerto Budapest          Fotó: Valuska Gábor

Május 29-én mutatta be a Mezzo TV a Concerto Budapest koncertfilmjét. Majd ezt május 30-án az Index streamelte. Ezt követően a zenekar honlapján és az Indexen egy hétig volt elérhető ingyenesen a koncert. Első körben, ez az úgynevezett élő stream, 70ezres nézettséget hozott, de ami igazán nagy dolog, hogy az utána következő napokban 196 ezerre nőtt a megtekintések száma. Ez nem történhetett másként, mint hogy az emberek beszéltek róla, hallották valakitől, hogy érdemes megnézni, mert ez a film más, mint a többi.

A Concerto Budapest honlapján keresztül a következő hét pedig tovább növelte a nézettséget, így lépte át a 200 ezer főt a filmet megtekintők száma. Ilyen magas számot korábban nem tudott felmutatni a komolyzene.

Nyilvánvaló, hogy több tényező játszott szerepet abban, hogy az átlagosnál sokkal többen nézték meg egy hét alatt Magyarországon a Concerto Budapest Mezzo-filmjét. A vírusból adódó elzártság miatt több zenekar próbálkozott az élő streammel, amik alkalmanként jó eredménnyel zárultak, de ezekben az esetekben a klasszikus zenéhez méltó, jó minőségű filmek csak ritkán jöhettek létre.

A Concerto Budapest egy sokkal filmszerűbb kétórás anyagot hozott létre, ami párosult a Mezzo hírével, amitől létrejött egy természetes kíváncsiság a film iránt. A kamera segítségével kerülgetjük a zenekart, látjuk az arcok rezdüléseit, belopakodunk a szólamok közé. Mintha részt vennénk a zenekari próbán és részese lehetnénk az alkotói munkafolyamatnak. A zene intenzitásával a kép intenzitása is megnő, Szabó Stein eleve sokkal több vágással dolgozik, mint a hagyományos koncertfilm-eszköztár, mindezt igyekszik jó dinamikával, a drámai fokozás érdekében használni. A cél a néző magával ragadása, úgy, hogy lehetőleg felejtse el, nem élő koncerten, hangversenyteremben van.” – részlet a papageno.hu kritikájából.

A sikeres bemutató után a Mezzo TV a következő 5 évben több alkalommal vetíti majd le, ismétli meg a koncertet.

Keller András és Szabó-Stein Imre           Fotó: Valuska Gábor

„Ahhoz, hogy külföldi helyszíneken mutatkozzon be a zenekar, ez a filmmegjelenés egy hatalmas promóciós fegyver, mert nyilvánvalóan megmutatja, hol tart és mire képes a Concerto Budapest. Megnyit egy másik utat is, hogy érdemes ezzel foglalkozni. A zenészek hagyományosan a lemezben hisznek, de a film, ha komoly, minőségi csatornán mutatják be, akkor sokkal több emberhez jut el. Az élő streamet csak akkor érdemes használni, ha annak alapos oka van, a hagyományos koncertfelvételek pedig nem igazán tesznek hozzá az élményhez. A jövőt ezért a nagyszabású filmes megoldásban látom. Keller András zeneigazgatóval közös célunk, hogy évente meg tudjunk valósítani egy ilyen nagyszabású vállalkozást”. – foglalta össze tapasztalatait és terveit Szabó-Stein Imre, a film rendezője.

CÍMKÉK: