XV. Deszka Fesztivál

|

Debrecen, 2024. május 9. és 18. között

Debrecenben rendezik meg Magyarország idei egyik legnagyobb színházi eseményét, a XV. Deszka Fesztivált.

Fotó Csatáry-Nagy Krisztina

2024. május 9. és 18. között 10 napon át 8 helyszínen 31 előadást láthatnak az érdeklődők. A fesztivált emellett zenei rendezvények, filmvetítések és beszélgetések is színesítik – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón 2024. március 27-én, a Színházi Világnapon.

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, a Vojtina Bábszínház és a Drámaírói Kerekasztal a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált 2024. május 9. és 18. között.

Az idei seregszemlén az ország minden részéből hívnak meg társulatokat, hogy a kortárs magyar drámát ünnepeljük. Vendégül látjuk – a teljesség igénye nélkül – a Nemzeti Színházat, a Játékszínt, az Örkény István Színházat, a Radnóti Miklós Színházat, a József Attila Színházat, a Szolnoki Szigligeti Színházat vagy a Pécsi Nemzeti Színházat.

A Fesztiválon határon túli színházi közösségek is bemutatkoznak, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vagy a szatmárnémeti Harag György Társulat is hoz egy-egy előadást.

A Fesztivál díszvendége idén Szakonyi Károly, Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró lesz, akinek Adáshiba című színdarabját a Játékszín társulata adja elő.

A Deszkának idén is elengedhetetlen része a GÖRDESZKA, a fesztivál gyermek- és ifjúsági szekciója, amelyen olyan előadásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek fiataloknak (is) szólnak. A házigazda Vojtina Bábszínház mellett vendégszerepel többek között a Budapest Bábszínház vagy a győri Vaskakas Bábszínház.

A Fesztivál része IV. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferencia is, ahol a színházi előadások mellett szakmai beszélgetéseken, workshop-okon vehetnek részt az érdeklődők. A Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) által szervezett program fókuszában a gyermekkorban tapasztalt egyéni és társadalmi krízisek, traumák állnak.

A Fesztivál részeként a Debreceni Egyetem Színháza a fesztivál ideje alatt hirdeti ki az „Egy sima, egy fordított” című drámafordítói pályázatának eredményét. Emellett bemutatják a győztes pályamunkákból összeállított produkciót Hajdu Imelda, a Csokonai Nemzeti Színház  színművészének rendezésében.

A XV. DESZKA Fesztivál keretében dokumentációs meetingre invitáljuk mindazokat, akik a Debrecen 175 címmel a cívisvárosa önkormányzata és a Csokonai Nemzeti Színház által közösen meghirdetett drámaírói pályázatra be kívánják nyújtani a pályaműveiket. A település történelmében fontos időszakot: Debrecen 1849-es fővárossá válását és annak történelmi körülményeit bemutatandó készülő drámaszövegek minél sikeresebb létrejötte érdekében egy délután erejéig olyan neves történészekkel, helytörténészekkel és levéltárosokkal lehet találkozni, akik fontos helyszíneket, dokumentumokat és a korban meghatározó személyeket bemutatva nyújtanak tudományos inspirációt a június 30-ig beadható drámaszövegek elkészítéséhez.

Idén nyolc helyszínen várjuk a kortárs magyar dráma szerelmeseit: a Csokonai Teátrum mellett a Csokonai Fórum három játszóhelyén (Latinovits Zoltán terem, Kóti Árpád terem, Simor Ottó Orfeum), a Vojtina Bábszínházban, a Pásti utcai Zsinagógában, az Apolló moziban és a Dósa nádor téren.

A színházi előadásokon túl, azok után közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szervezünk, a Dósa nádor téren pedig koncerteken is szórakozhatnak a vendégek.

Idén az Apolló mozi is bekapcsolódik a programba és az előadásokhoz kapcsolódó filmeket vetítenek a Fesztivál ideje alatt.

Azt szeretnénk, ha minden érdeklődő eljutna az előadásokra, ezért a tizenötödik, jubileumi fesztiválon a Csokonai Nemzeti Színház négy játszóhelyén egységesen 5015 forintért lehet fesztiváljegyet vásárolni. Tisztelegve a kortárs magyar dráma ügye előtt ez az ár kedvezményesebb, mint a játszóhelyeinken az év során kínált kiemelt jegyár. A Vojtina Bábszínház GÖRDESZKA előadásaira egységesen 2015 forintért lehet jegyet vásárolni. Az Apolló mozi kapcsolódó filmjeit 1015 forintos jeggyel lehet megtekinteni, míg a szabadtéri koncertek mindenki számára nyitottak a Dósa nádor téren.

A XV. Deszka Fesztivál előadásaira szóló jegyek értékesítése a húsvéti ünnep után, 2024. április 2-án indul online és a színházak jegypénztáraiban.

2024-ben Magyarország egyik legnagyobb színházi fesztiválja lesz a XV. Deszka Fesztivál. Kínálatában, művészi színvonalában a legizgalmasabb programnak ígérkezik. Debrecenbe hozzuk a kortárs magyar színjátszást.

A DESZKA FESZTIVÁL programja

A kortárs magyar dráma ünnepe

 1. május 9–18.

díszvendég: Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró

szervező partnereink: Vojtina Bábszínház és Drámaírói Kerekasztal

 1. CSOKONAI SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI ÉS SZÍNHÁZI NEVELÉSI KONFERENCIA
 1. május 9., csütörtök

10:00 Csokonai Nemzeti Színház Debrecen: SÁRKÁNYSZEM írta Hajós Zsuzsa, rendezte Bethlenfalvy Ádám (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

14:00 Hepp-Trupp – BábSzínTér Műhelyház – Keret Alkotócsoport: KISRIGÓK írta Paulon Viktória és Khaled Abdo Szaida, rendezte Nagy Viktória Éva (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

 1. május 10., péntek

10:00 InSite Drama – The Gap Arts Project – Kerekasztal Színházi Nevelési Központ: A CSOMAG rendezte Ceri Townsend (külső helyszínen)

13:30 Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: A KIRÁLYKISASSZONY, AKINEK NEM VOLT BIRODALMA, írta Ursula Jones, rendezte Gyevi-Bíró Eszter (Csokonai Fórum, Simor Ottó Orfeum)

 1. DESZKA – KORTÁRS MAGYAR DRÁMÁK FESZTIVÁLJA
 1. május 11., szombat

18:00 XV. DESZKA Fesztivál – megnyitó

18:30 Játékszín: ADÁSHIBA írta Szakonyi Károly, rendezte Bagó Bertalan (Csokonai Teátrum)

21:00 Örkény István Színház: SZATURNUSZ GYŰRŰJE írta és rendezte Kárpáti Péter (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

 1. május 12., vasárnap

18:00 Kolozsvári Állami Magyar Színház: ÉDES ANNA írta Kosztolányi Dezső, rendezte Szabó K. István (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

21:00 Forte Társulat – Szkéné: APRÓ, VÉRES BALLADÁK írta Ady Endre, rendezte Horváth Csaba (Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem)

 1. május 13., hétfő

19:00 Tamási Áron Színház: NAPRAFORGÓ írta Pass Andrea, rendezte Radu Afrim (Csokonai Teátrum)

 1. május 14., kedd

21:00 Radnóti Miklós Színház: LEGKÖZELEBBI EMBER írta és rendezte Hajdu Szabolcs (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

 1. május 15., szerda

17:00 József Attila Színház: SZIBÉRIAI CSÁRDÁS írta Tasnádi István, rendezte Hargitai Iván (Csokonai Teátrum)

20:30 FÜGE – Jurányi Ház: MILF írta Kovács Viktor/Kovács Dominik, rendezte Gergye Krisztián (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

 1. május 16., csütörtök

18:00 Nemzeti Színház: A SÚGÓ írta és rendezte Berettyán Nándor (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

19:30 Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat: INTERAKTÍV írta Varga Lóránt, rendezte Lendvai Zoltán (Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem)

22:00 Óbudai Társaskör: KITELEPÍTÉS írta Visky András, rendezte Árkosi Árpád (Pásti utcai zsinagóga)

 1. május 17., péntek

18:00 Pécsi Nemzeti Színház: A MI UTCÁNK írta Tar Sándor, rendezte Szabó Attila (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

20:00 Kosztolányi Dezső Színház: FÉLELEM ÉS RESZKETÉS SZABADKÁN írta és rendezte Kucsov Borisz (Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem)

 1. május 18., szombat

17:00 Csokonai Nemzeti Színház Debrecen: NINCSTELENEK írta Borbély Szilárd, rendezte Botos Bálint (Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem)

17:00 Nézőművészeti Kft. – Szkéné – Ördögkatlan: A LÁNY, AKI HOZOTT LÉLEKBŐL DOLGOZOTT írta Háy János, rendezte Szabó Máté (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

19:00 Szolnoki Szigligeti Színház: ELDORÁDÓ írta Bereményi Géza, rendezte Sorin Militaru (Csokonai Teátrum)

GÖRDESZKA – A XV. DESZKA – KORTÁRS MAGYAR DRÁMÁK FESZTIVÁLJA GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZEKCIÓJA

 1. május 11., szombat

14:00 Budaörsi Latinovits Zoltán Színház: AZ OSZTÁLY VESZTESE írta Wéber Anikó, rendezte Kolozsi Angéla (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

 1. május 12., vasárnap

10:00 Vojtina Bábszínház: MESE A MINDENRŐL, A SEMMIRŐL ÉS MÁS FURCSA MESÉK írta Tóth Gyula Gábor, rendezte Láposi Terka (Vojtina Bábszínház, Kamaraterem)

 1. május 13., hétfő

16:00 SzínMűHely Produkció: HANGOSAN LÉPEK ÉS VISSZHANGZIK AZ OKTOGON írta Kiskos Bíborka/Nagy Anna/Nyári László/Papp Mátyás/Romvári Boldizsár/ Terecskei Aliz/Tóth Kata/Tóth Klarissza, rendezte Pass Andrea (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

16:00 Zikkurat Projekt Kulturális Egyesület: HA MEGTAPSOLOM A HARANGOT írta Fodor Orsolya/Holczer Sára/Illés Haibo, rendezte Fodor Orsolya (Csokonai Fórum, Kóti Árpád terem)

17:30 KL Színház: A KISGÖMBÖC írta Markó Róbert, rendezte Schneider Jankó (Emlékkert, esőhelyszín: Szabó Magda Pódiumterem)

 1. május 14., kedd

14:00 Gólem Színház: KÓCOS MACSKAEMBER-KÖLYÖK írta Edgar Keret, rendezte Cseri Hanna (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

17:00 Budapest Bábszínház: DEKAMERON 2023 írta Jászberényi Sándor/Závada Péter/Háy János/Székely Csaba/Parti Nagy Lajos/Tasnádi István/Gimesi Dóra/Fábián Péter/O. Horváth Sári/Szikszai Rémusz, rendezte Szikszai Rémusz (Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem)

 1. május 15., szerda

10:00 Mesebolt Bábszínház: FÓKASZÍV írta és rendezte Veres András (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

 1. május 16., csütörtök

14:00 Vojtina Bábszínház: ÓRIÁSÖLŐ MARGARET írta és rendezte Gimesi Dóra (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

 1. május 17., péntek

16:00 Ciróka Bábszínház: BARGUZIN – LEHULLT CSILLAG FÉNYE írta és rendezte Fábián Péter (Vojtina Bábszínház, Színházterem)

 1. május 18., szombat

15:00 Vaskakas Bábszínház: A SZOMORÚ KIRÁLYKISASSZONY rendezte Maróthy Anna Zorka Péter (Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem)

CÍMKÉK: