Volt egyszer egy Szegedi Egyetemi Színpad

|

Petőfi-Paál-Platform

Nosztalgikus emléknap az 1960-as, 70-es évek legkiválóbb amatőr színháza és legendás vezetője, Paál István tiszteletére – Rendezvénysorozat Szegeden, március 15-én

Paál István 1942-1998

Ötven éve mutatta be az 1960-as, 70-es évek meghatározó amatőr színháza, a Szegedi Egyetemi Színpad az egyik leghíresebb előadását, a Petőfi-rockot. Az előadást a színpad legendás vezetője Paál István rendezte. A jubileum alkalomból szervez emléknapot a Szegedi Tudományegyetem.  A rendezvényt Árkosi Árpád, a Szegedi Egyetemi Színpad akkori színésze, rendezője, későbbi vezetője kezdeményezte azzal a céllal, hogy az egykori és későbbi színpadosok, a mai egyetemisták, a régi események tanúi és a közelmúlt történelme iránt érdeklődők közösen idézzék fel az ötven évvel ezelőtt történteket.

Petőfi-rock

A 2023. március 15-én megrendezésre kerülő emléknap 14 órakor kezdődik. Ekkor kerül sor Paál István egykori szegedi lakóhelye falán elhelyezett emléktábla felavatására.

15 órától a SZTE BTK Radnóti kávéházában folytatódnak az események. Itt kerül sor egy közeljövőben megjelenő könyv bemutatójára. Nánay István Paál István amatőr korszakát foglalta össze, az elkészült kéziratról színházi szakemberek cserélnek eszmét.

16 órától ugyancsak a Radnóti kávéházban a Szegedi Egyetemi Színpad egykori tagjai, alkotói, színészei emlékeznek az együttes legjelentősebb előadásaira. A beszélgetést Árkosi Árpád moderálja.

17 órától a SZTE BTK főlépcsőházában kerül sor a Paál István avantgárd színháza Szegeden című rendkívüli kiállítás megnyitására.

18 órától a SZTE BTK Auditorium maximumában folytatódnak az események. És ekkor már a Petőfi-rock kerül a megemlékezések középpontjába. A moderátor Duró Győző dramaturg. Előbb a legendás előadás egykori televíziós felvételének felidézése kerül sor, majd az ebből cenzurális okokból kimaradt részletek felolvasására. Majd Vági László zeneszerző emlékezik az előadás születésére. És elhangoznak mai feldolgozásban az előadásban szereplő dalok is.

Petőfi-rock

A második részben a székesfehérvári Vörösmarty Színház mutatja be a Petőfi-rock nyomán készült előadását (rendező Lőrincz Zsuzsa). Ezután Keserű Imre drámatanár tart Paál István módszerét idéző tréninget.

A befejező harmadik rész Elmúlás címmel zenés tisztelgés a Szegedi Egyetemi Színpad előtt.

Nánay István a jubileum alkalmából készülő könyv előszavában így ír: „Ünnepi esztendő 2023. Kétszáz éve született Petőfi Sándor, őrá emlékezünk határokon innen és túl. … Természetesen Petőfi-évfordulót máskor is ünnepeltek, általában az adott politikai-ideológiai kurzusnak megfelelően kiemelve-torzítva a költői oeuvre-t. Fél évszázada szintén Petőfi-évre került sor, s azon belül nevezetes dátum volt március 15-e. Ezen a napon nemcsak állami megemlékezést szerveztek, hanem a fővárosban és más helységekben nem engedélyezett, spontán ünneplést is tartottak, azaz – mai szóval – civil megmozdulásokra került sor, amelyeknek csaknem minden esetben rendőri beavatkozás vetett véget. Így történt ez Szegeden is. De este a bölcsészkar nagy előadótermében, az Auditorium Maximumban folytatódott az emlékezés: a Szegedi Egyetemi Színpad a legendássá vált előadását, a Petőfi-rockot adta elő, aminek a végén a többszáz fős közönség lelkesedése már-már tüntetésszámba ment.

Idén tehát Szegeden, a szegedi egyetemen nemcsak Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója ad alkalmat a megemlékezésre, hanem a Petőfi-rock bemutatásának, a Szóljatok szép szavak Petőfiről! országos versenyen való első helyezésének és a március 15-i fergeteges előadásának fél évszázados jubileuma is.”

Petőfi-rock

Részletes program

CÍMKÉK: