Venczel Vera

|

Elhunyt Venczel Vera, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész

Fotó: Vígszínház / Dömölky Dániel

Az Egri csillagok Vicuskája, a Pillangó Hitves Zsuzsikája, az Isten hozta őrnagy úr Ágikája..

Több, mint 50 évig játszott a Vígszínházban. Nyolcvannál több tévéfilmben, 24 nagyjátékfilmben szerepelt. (Kárpáthy Zoltán, Egy szerelem három éjszakája, Egri csillagok, Isten hozta, őrnagy úr, A játékos…)

Venczel Vera és Kovács István          Egri csillagok (1968)

A Vígszínház közleménye

A Vígszínház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy 2021. október 22-én, 75 éves korában elhunyt Venczel Vera, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A ragyogóan tehetséges színésznő több mint ötven éven át volt a Víg társulatának hűséges tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan kultikus magyar filmben tündökölt.

Az általa megformált karakterekből áradt a jóság és a tisztaság, játékából sugárzott a finom, törékeny nőiesség és a színészet iránti szenvedély. Kiemelkedő színészi adottságai, munka iránti elkötelezettsége és teherbírása, kedvességgel és szerénységgel párosult.

Kollégáinak, barátainak és családtagjainak mindig nagy figyelmet szentelt, érdeklődve, szeretetteljesen fordult a körülötte lévő emberekhez.

Venczel Vera otthonában, szerettei körében tért örök nyugalomra.

A Vígszínház 125 éves történetének meghatározó színésznőjét, a magyar színház- és filmművészet felejthetetlen alakját a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Fotó: Fortepan

Venczel Vera a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: