Pilsen, Drezda, Szarajevó, Lugano

|

Úton a Proton Színház

Újra műsoron A jég, a Nehéz istennek lenni és a Vackor nyomában

Nehéz Istennek lenni         Fotó: Révész Balázs web

Nagy sebességgel száguld tovább a Proton Színház 10. évada: a Nehéz istennek lenni kamionjai úton vannak Csehország felé, ahol szeptember 15-én a 27. Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepelnek Pilsenben. A fesztivál közönsége régi ismerősként köszönti majd a társulatot, hiszen 2016-ban a Szégyen, míg 2018-ban a Látszatélet volt itt látható.

A Látszatélet is folytatja európai turnésorozatát: szeptember végén a szarajevói MESS Fesztiválra, október elején pedig a luganói FIT Fesztiválra utazik, hogy év végén, december 17-én és 18-án újra a Trafó színpadán forogjon majd az Ágh Márton tervezte szoba.

A jubileumi évad nagy meglepetéseként újra műsorra kerül a Mundruczó Kornél rendezte A jég. A Vlagyimir Szorokin regényéből készült előadás 2006-ban a Krétakör és a Trafó együttműködésében jött létre, 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron telt házak előtt és hosszú várólistákkal. 2013-ban a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette szárnyai alá a produkciót, amely részben új, részben az eredeti szereposztásban látható október 15-én és 16-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas jelensége. Műveit több nyelvre lefordították, az írót az orosz kultúra enfant terrible-jeként tartják számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás. Az osztrák Kurier szerint „Mundruczó aprólékos pontossággal dolgozza fel Szorokin fantáziáját.” 

A budapesti előadásokat a németországi premier követi. November elején Drezdában lesz látható a már több mint 100 előadást megért színdarab. A Proton Színház rendszeres visszatérőnek számít a HELLERAUban, bár az új igazgató, Carena Schlewitt vezetése alatt ez lesz az első vendégszereplésük.

Az előadásról korábban így írt az osztrák Der Standard:

“A szinte gyermeki módon játszott előadás radikálisan éles hangvételű, amely ugyanakkor fergeteges lazítógyakorlatként hat a kelet-európai mohóságtársadalom új osztály-hierarchiájában legalul elhelyezkedő réteg számára.  Mundruczó (főfoglalkozása filmrendező) popdalokkal díszített tündöklő látomásban számol le az újfajta, brutálisan élvhajhászó, szabadrabló társasággal.” 

Az évadban emellett ismét műsorra kerül a Szemenyei János rendezte családi mesemusical is: a Vackor nyomában október 19-én és 20-án lesz újra látható a Madách Színház műsorán.

CÍMKÉK: