Új díszlettel debütál Milánóban a Winterreise

|

Proton Színház

A Triennale Milano Teatro vendége lesz a Proton Színház

Az 1923-ban alapított és 1930 óta hároméves ciklusokban megrendezett Triennale Milano Teatro 2021-től 2024-ig tartó időszakának kiemelt művésze a világhírű olasz rendező, Romeo Castellucci, akinek idén több munkája is látható lesz a programban. A legizgalmasabb olasz és a nemzetközi előadóművészeket bemutató fesztivál olyan művekre fókuszál, amelyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak. A két hónapig tartó programsorozat arca 2022-ben a Proton Színház. A társulat nem először jár Olaszországban: a Frankenstein-terv Santarcangeloban, a Nehéz istennek lenni Velencében, a Szégyen Rómában, a Látszatélet Bolognában, Torinóban és Nápolyban vendégeskedett az elmúlt évek során.

A Winterreisének sem ez lesz az első találkozása az olasz közönséggel, ugyanis a 2018-ban Cividale del Friuliban már láthatták a Hans Zender szerezte zenekari változatot. Mivel azonban ezúttal a Franz Schubert féle egy zongorás verzió kerül bemutatásra – új felállásban és új díszlettel –, mégis premiernek tekinthető a november 26-án és 27-én Milánóban debütáló előadás.

Mundruczó Kornél rendezésében a múlt és jelen lép kölcsönhatásba és értelmezi újra Schubert magányos vándorát. Szemenyei János színész-énekes – akit Mocsári Károly zongoraművész kísér – egyszerre személyesíti meg Schubert vándorát és jelen korunk menekültjeit. A Büki Dóra által tervezett díszlet megőrzi az előadás intimitását és szinte tapintható közelségbe engedi a nézőket. A díszlet és benne János az egyedüllét, a bizonytalanság, a jövőnélküliség megrázó élményét nyújtja. Ezzel zárja az idei évet, és bizonytalan időre saját működését is a Proton Színház.

CÍMKÉK: