Beszélünk róla helyettetek is

|

Trojka Színházi Társulás

A showműsorként leírható alkotás szembement minden színházi konvencióval

Cukorkapapírba csomagolt, színes-szagos, brutálisan aktuális témákat boncolgató előadás, amely úgy rombolja szét az örök igazságot magában hordó színpadi konvenciókat, hogy öröm nézni.  Beszéljünk tehát a Trojka Színházi Társulás, SZX_MCHN -avagy vágyaink meghurcoltatása című produkciójáról.

A helyszínválasztás már önmagában is formabontó, hiszen a budapesti Alterego Clubban került megrendezésre, ami köztudottan a szivárvány közösség szórakozóhelye. Ebből már természetesen lehetett következtetni, hogy a Durex által is támogatott és 18+-os korhatárral ellátott előadás központi témája a szexualitás, azon belül is a különböző szexuális orientációk lesznek.

A lépcsőn lemenve, a klub szűkös belső terében szorongva vártunk a produkció kezdetére. A színes fényekkel, bárral és lufikkal ellátott térben minden eddigi kőszínházi beidegződésem lassacskán kámforrá vált. Majd hirtelen felcsendült egy ismerős sláger, és három férfi szereplő (Bárnai Péter, Ivanics Tamás, Mátrai Lukács Sándor) a korábban általunk már használt lépcsőkön táncot lejtettek, és a Drag Showból már jól ismert tátogás technikájával mozogtak a dalra. Ezt követően megérkezett a produkció abszolút kulcsfigurája, a korábban sosem színészkedő, Lakatos Márk és a bravúros Eke Angéla, akik a műsor egészét, mint játékmester pár kísérték végig. Már a legelején megkértek minket, hogy meséljünk a legkínosabb szexélményeinkről. A megszeppent publikumból csupán egy bátor önkéntes kiáltotta be a vele megesett ominózust élményt, majd egy szempillantás alatt Eke Angéla már a bárpulton is ült és bátran ecsetelte a vele, illetve karakterével megesett kínos esetet.

Az inkább showműsorként leírható alkotás szembement minden színházi konvencióval. Teremről teremre vezettek végig minket székeinkhez, és közben kendőzetlenül beszéltek a mai napig tabuként kezelt témáról. A produkció részét képezte az erőteljes vizuális elemek használata, illetve a populáris slágerek alkalmazása. A dinamikus előadás végig a drag és a színház világa között egyensúlyozott, és remek balanszot tartott a színes, parodisztikus és térdcsapkodós nevettetés, illetve a valódi mélység között. Szó esett homofóbiáról, a társadalmi megítéléséről, illetve a folyamatos harcról, amit önmagunkkal folytatunk a saját szexualitásunk feltérképezése során. Ugyanakkor örömmel figyeltem, hogy ebben az esetben a queerség nem áldozatszerepbe van taszítva.  Úgy beszéltek a szexualitás teljes palettájáról heterótól, bi-n és melegen át, egészen transzig, hogy mellette láttatni engedték, hogy a szex és a nemünk felfedezése nem ördögtől való, és igenis fontos, hogy ráleljünk saját igényeinkre egy olyan társadalomban is, ami a szöges ellentétét hirdeti.

A színes jelmezek és a tündöklő látványelemeket Lakatos Márknak köszönhettük, aki nem csak erőteljes és szórakoztató színpadi jelenlétével bűvölt el minket, hanem páratlan stylisti képességeivel is. Márk egyébként leginkább a médiából is ismert affektáló, humoros és szerethető önmagát hozta, ezért színészi kvalitásairól nem tett tanúbizonyságot. Ezzel szemben a többi szereplő egytől egyig kiváló alakítást nyújtott. A zenés, táncos komédiázás és a túlzó gesztusok világában mindannyian látványos lubickoltak.

Az egyetlen negatívum, amelyet fel tudnék hozni, egy technikai kelletlenség lenne. A nem színházi tér erőteljes hátránya az akusztika hiánya, illetve a látásviszonyok korlátozottsága. Sajnos emiatt néhány elemet, csak hallás alapján tudtam befogadni, illetve gyakran kellett a szájról olvasás módszerére hagyatkoznom.

Gryllus Dorka első rendezése egy aktuális, modern, humoros és friss előadás, ami nem utolsó sorban, olyan témákat boncolgat, amelyekről ideje társadalmi szinten lerántanunk a tabusítás leplét. Igen, létezik szex nem gyermeknemzés céljából, igen ez megtörténhet 18 éves kor alatt is, igen, igen, igen… Ezek a mondatok banálisnak, vagy evidensnek hatnak, de még mindig kegyetlenül aktuálisak. Szorgalmaznám, hogy több ilyen jellegű előadást készítsenek Magyaroroszágon, ami amellett, hogy zseniálisan szórakoztató, a személyesség által közel kerül hozzánk és nyitottságra tanít.

CÍMKÉK: