TRIP – Utazás a karanténkultúra berkeibe

|

Online színházi paletta

Az összművészeti kínálatban mindenki találhat kedvére valót.

A karantén miatt kialakult helyzetben nehéz dolga van a művészeknek, hogy továbbra is életben tartsák a kulturális életet. A színházak újabb és újabb előadások felvételeit teszik virtuálisan elérhetővé, amire láthatóan nagy igénye van a műkedvelő közönségnek. Emellett számos új művészeti kezdeményezés is indult, melyek közül kiemelkedő az Első (és azóta egyetlen) Magyar Karanténszínház megalakulása a Batthyány tér közelében, a Dunán horgonyzó TRIP hajón. A társulat március végétől kezdve folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél sokszínűbb online közvetítésekkel ragadják meg a nézőket. A szűkre szabott lehetőségek ellenére kreatív, eredeti megoldások születtek az aktuális és egyben nagyon szokatlan élethelyzetre hangolva. Színdarabok, koncertek, sorozat, tánc, irodalomi estek – mindez egyaránt megtalálható az összművészeti kínálatban: mindenki találhat kedvére valót. A következőkben ezekből hozunk egy kis ízelítőt.

M.I.T. – Az ember tragédiája rövidítve

A Karanténszínház indulása után a társulat az elsők között tűzte programra Magács László rendezésében Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának előadását, rövidített verzióban. A szöveget Fabacsovics Lili dolgozta át, valamint az egyes színek közé már az aktuális helyzetre utaló, humoros, improvizáció jellegű átvezetőjeleneteket is beékeltek.

Az előadók: Staub Viktória, Baki Dániel és Georgita Máté Dezső szinte üres térben viszik színpadra a darabot. Ötletes megoldásaikat látva a nézőnek még sincs hiányérzete, a kívánt hatásokat, úgy tűnik, minden nehézség nélkül elérik. Sem díszletre, sem jelmezre nincs szükségük ahhoz, hogy szellemes, lendületes előadást teremtsenek, amely a fiatalokat is megszólítja. Sőt mi több, még interaktivitást is sikerült belecsempészniük az előadásba, mikor a nézők a Facebook kedvelt hangulatjeleinek segítségével foglalhattak állást az egyes szituációkban.
Három ember, két létra és egy óra: mindössze ennyi kellett hozzá, hogy összeálljon a TRIP színpadán a magyar irodalom egyik legnehezebb, legösszetettebb műve.

Fotó: Kárpáti Fanni

A Bán bán per

Katona József Bánk bán című drámáját már a középiskolában is gyakran pereskedő szituációkba helyezve, érvelések sorával próbálják feldolgozni a tanárok. A történet ugyanis rengeteg jogi dilemmát és erkölcsi kérdést boncolgat. Ebből adódóan kevés olyan kontextusban lehetne jobban ábrázolni a cselekményt, mint ahogyan itt, szintén Magács László rendezésében láthattuk: egy bírósági tárgyalás keretei közt. Az előadás dramaturgja ezúttal is Fabacsovics Lili volt, aki a történetet az adott szituációhoz illő kemény jogi szaknyelvbe burkolja. Ez a megértés szempontjából kissé nehezítő tényezőnek tűnhet, de az események és a köztük lévő kapcsolatok mindvégig jól követhetők.

A bírósági környezetbe helyezés emellett nagyon jó alapot ad a karantén állapot korlátolt lehetőségeinek kihasználására és olyan eszközök bevetésére, amelyekkel színházban nem feltétlenül találkozunk. Ilyenek voltak itt a darab során bejátszott videók, mint bizonyítékok a vád, vagy épp a védelem részéről. Ez a forma megkönnyítette, hogy a színészek: Baki Dániel, Dékány Barnabás, Georgita Máté Dezső és Móga Piroska több szerepet magunkra tudjanak ölteni. A nézők bevonása ennél az előadásnál is jól működött: mint esküdtszék, ők dönthették el, szintén hangulatjelek használatával, mi legyen Bánk bán végleges ítélete.

https://www.facebook.com/tripbudapest/videos/241445913576830/?t=13

Jelenetek egy háztartásból

A Jelenetek egy háztartásból a TRIP csapatának rögtönzött jelenetekből álló sorozata. A színészek és a rendező Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámájából merítettek inspirációt. A téma az aktuális helyzetre reflektálva azt boncolgatja, hogy mit kezdhet egymással két ember, a világjárvány idején összezárva. Az egyes részek Láng Annamária, Simon Zoltán, Tenki Dalma és Rába Roland főszereplésével a karanténban eltöltött mindennapi életet mutatják be felfokozott drámaisággal. Mi minden derülhet ki rólunk, a másik emberről vagy egy kapcsolatról most, hogy nem tudunk elbújni a világ zaja mögött? Hogyan lehet a válságos időket egymás mellett túlélni?

Irodalom és zene

Az irodalom kedvelői számára egy különleges projekttel rukkolt elő a TRIP. A magyar irodalom remekeit angol nyelvű felolvasóestek formájában juttatják el minél nagyobb közönséghez. Eddig olyan neves alkotásokat vettek elő, mint Örkény egyperces novellái, Nádasdy Ádám versei vagy Arany János balladái. Egyéb angol nyelvű előadások is elérhetőek az oldalukon, melyeket többnyire Alexis Latham vezetésével és moderálásával készültek.

Az eddig felsoroltak mögött természetesen semmiképp nem maradhatnak el a zenés programok sem. A TRIP hajó színpadjáról egyenes adásban, élő koncertek közvetítésekkel egészítik ki a repertoárt, és ezzel (ha már bulizni nem mehetünk) a virtuális közösségi kikapcsolódásra is lehetőség nyílik. Az előadók között eddig különböző stílusú zenekarokkal találkozhattunk, mint például a Deadly Mantis, a GEO, vagy az EarthJam. És még bizonyára sok hasonló programot tartogat a jövő.

Karanténdráma-verseny

Az Első Magyar Karanténszínház és a Litera közös kezdeményezésére hirdették meg a Karanténdráma-versenyt, melynek célja az újonnan kialakult járványhelyzetet feldolgozó drámai művek megírására való buzdítás volt. A műveket április 15-ig lehetett beküldeni. A pályázatra kamaradarabok érkezését várták, maximum 3 fős szereposztással és max. 40 oldal terjedelemben. A kritériumoknak megfelelő művel bárki pályázhatott.
A beérkezett műveket felolvasószínházi formában, hetente közlik a TRIP Facebook-oldalán. A nevezők között pályakezdők és már neves magyar drámaírók egyaránt voltak, többek között Tasnádi István, akinek Húzzál újat című darabját a társulat már be is mutatta. A versenyre érkezett drámák előadásai folyamatosan érkeznek az online felületre, ahol aztán a közönség dönthet szavazással az eredményekről, és arról, ki nevet a végén…

CÍMKÉK: