Thealter 2022

|

Július 29. – augusztus 6. – Szeged

Július 29-én Németh Nikolett Fajankó című drámájának ősbemutatójával kezdődik, és augusztus 6-ig tart a 32. THEALTER fesztivál Szegeden. A 9+1 nap alatt, 8 helyszínen 37 csapat és alkotó, 32 friss produkciójával várja a különleges színházi események rajongóit Szegeden.

Narratíva Kollektíva: A Demerung – Fotó: Dömölky Dániel

A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, és az újszegedi Ligetben is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: a prózai előadások mellett báb- és részvételi színházi darabot, monodrámát és performanszt is kínálnak a Szegedre látogató nézőknek.

A fesztivál hagyományaihoz híven a válogatásban ezúttal is számos díjnyertes alkotás lesz látható, a visszatérő fellépők mellett pedig most is lesznek olyan alkotók, akik első ízben mutatkoznak be a fesztiválon.

Ezúttal is kínál ősbemutatót a fesztivál: a fesztivál nyitónapján lesz látható a FÜGE Produkció és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciója, Németh Nikolett Fajankó című darabja, melyet Kovács Dániel Ambrus állít színpadra.

Fontos jellemzője a fesztiválnak, hogy a válogatásban hangsúlyos helyet kapnak a fiatalok, a női alkotók és az aktualitásokra reflektáló kortárs dráma – ezúttal is számos ilyen produkciót láthat a közönség.

Harlekin Kortárs Bábművész Stúdió: Casanova – Fotó: Gál Gábor

Elsőként lesz a fesztivál vendége a Gólem Színház: Németh Virág Az utolsó velencei kalmár című drámáját Borgula András állította színpadra. Az ESZME, a Szkéné Színház és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában lesz látható Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című darabja, melynek rendezője Szokol Judit. Terék Anna vajdasági költő versei szolgáltatták az alapanyagot a Csönd című előadáshoz, melynek rendezője Molnár G. Nóra. A MáSzínház Anya-e vagy? című zenés monológját Bakonyvári Krisztina állította színpadra. A Freeszfe Egyesület két vizsgaelőadással, Tózsa Mikolt Isten, haza, konyha, avagy ma már keresztbe álltam a Bajcsyn és Szántusz Noémi Noya „A nagy kacsashow” című lakodalmas performanszával lesz jelen a fesztiválon.

Két különleges előadással és egy zenés esttel tér vissza a Szegeden már jól ismert FAQ Színház: a Gyakran ismételt kérdések című előadást Barcsai Bálint állította színpadra, a Meseország nem mindenkié című freak show rendezője Molnár Anna.

Viktor Balázs rendezésében lesz látható Solymos Tamás Nélküled című műve a Tér12 Kulturális Egyesület előadásában. A k2 Színház ezúttal Bíró Bence és Benkó Bence Rebellisek – az ellenállás történetei című darabját mutatja be, Benkó Bence rendezésében.

Új előadással tér vissza a KV Társulat: Annie Baker Magyarországon korábban nem játszott Körtükör című művét Dohy Balázs állította színpadra.

A filmvászonról és a színházból is jól ismert Vilmányi Benett írta, rendezte és játssza az 1V1 – zenés stand-up című provokatív előadást, és látható lesz az inárcsi KB35 Színházi Nevelési Társulat és a Trainingspot Társulat: Nálatok is esik? című produkciója, melynek színészei, Barna Lilla és Boda Tibor alakításukkal elnyerték a Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó Kurucz László-díját, illetve a balassagyarmati 38. Irodalmi és Színjátszó Napok Legjobb színész és Legjobb színésznő díját.

További részletek és program a 32. THEALTER fesztivál weboldalán, illetve a Facebookon.

CÍMKÉK: