Szokatlan csend a belváros környékén

|

Elkezdődött a POSZT

A versenyprogramon s a POSZT Fesztiválon kívül főleg a zenei kínálat ígér nagyon sokat, hiszen Lajkó Félix, a Budapest Klezmer Band, Kálloy Molnár Péter, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude mellett Lovasi András és a Kiscsillag is színpadra lép.

_MG_1277

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Kellemes napsütés, a szokásos hangulatos (kis)kocsmák és szokatlan csend fogadja a látogatókat Pécsett. Idén nem nyakba akasztható a sajtós jelvény, hanem csuklóra erősíthető. Nincs ekhós szekér sem, amellyel az aktuális díszvendéget behúzzák a Színház térre. Van viszont rengeteg program, többször egymással párhuzamosan is, ezért nem lesz egyszerű áttekinteni a leglényegesebbnek vélt történéseket. A versenyprogramon, s a POSZT Fesztiválon kívül főleg a zenei kínálat ígér nagyon sokat, hiszen Lajkó Félix, a Budapest Klezmer Band, Kálloy Molnár Péter, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude mellett Lovasi András és a Kiscsillag is színpadra lép.

De nemcsak ezek a változások.  A legfontosabb, hogy a szervezők a versenyprogramon kívüli eseményeket, a kiállítások, a szakmai beszélgetések jelentős részét nem a Pécsi Nemzeti Színház körüli épületekben, hanem a Zsolnay Kulturális Negyedben helyezték el. Ezért a szokatlan csend a belváros környékén, és nincs igazán fesztiválhangulat az első napon.

PirosIldiko_foto_SzabadosZsuzsanna

Piros Ildikó         Fotó: Szabados Zsuzsanna

Június 9-én, az ünnepélyes megnyitón Páva Zsolt polgármester reményét fejezte ki, hogy a tavalyi fesztivállal ellentétben idén nem érződik majd annyira a politikai megosztottság, és igazán tartalmas tíz napnak néznek elébe a színházszeretők. Végül az idei rendezvény díszvendége, Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész köszöntötte meleg hangon a vendégeket, majd Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a hagyományok szerint átadta a színház kulcsát a POSZT ügyvezetőjének. Ezzel hivatalosan is kezdetét vette a fesztivál.

A szervezők kedvessége és segítőkészsége megkérdőjelezhetetlen, ám úgy tűnik, hogy az elmúlt másfél évtized tapasztalatait nem minden esetben építette be a rendezvény tervezésébe az új vezetés. Ez nem feltétlenül baj, az elkövetkezendő napokban úgyis minden kiderül, hiszen a régi mondás szerint a puding próbája az evés.

CÍMKÉK: