Színikritikusok Díja 2022

|

Pallagi Melitta, Tasnádi Bence, Katona József Színház..

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála idén október 18-án volt a budapesti Örkény Színházban, Mácsai Pál rendezésében, a színház társulatának közreműködésével.

Pallagi Melitta – Heilbronni Katica; Stúdió K Színház

Tizennégy kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2021–2022-es évad legjobbjainak, valamint idén is átadták az Életműdíjat, a Különdíjat és az újonnan alapított Jövő díjat. A díjakról – immár 43. alkalommal – a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak titkos szavazása döntött, az eredményre a Mácsai Pál által rendezett gálaműsor keretében derült fény. A gálán a Színházi Kritikusok Céhe köszönetet mondott azoknak a nagyköveteknek, akik idén szeptember folyamán több mint 2 millió forint adományt gyűjtöttek össze, amelyet a Céh a jövő évi gála megrendezésére fog költeni.

A Céh által önerőből, illetve Budapest Főváros Önkormányzata és a Refra-System Kft. támogatásainak segítségével rendezett díjátadó gálán a színikritikusok tizenkettedik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor, Radnóti Zsuzsa, Lázár Kati, Pogány Judit, Csíky András és Szakács Györgyi után 2022-ben Cserhalmi György vehette át a Szeredi Sára üvegművész által készített műtárgyat. A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek, amelyek idén is a Trita Csokoládé kézműves műhelyéből kerültek ki.

A Színházi Kritikusok Céhe idén új díjat alapított, Jövő díj néven. A díjat a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók kaphatják meg; az első alkalommal két színházi nevelési társulatot, az idén 25 éves KÁVA Színházat és az idén 30 éves Kerekasztal Színházat ismerték el a kitüntetéssel. A megszokottól eltérően a Jövő díj és az Életműdíj mellett idén már a díjátadó előtt kihirdették, hogy a Különdíjat az AlkalMáté Trupp kapja, ezúttal nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 évadon át, 2007 és 2021 között tartó műfajteremtő sorozatért, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett, Horvai István és Máté Gábor vezette osztály tagjai (a járvánnyal sújtott 2020-on kívül) minden nyáron létrehoztak egy-egy előadást a társulat egyik tagjának életéből.

A díj történetében idén változást jelentett a legjobb gyerek- vagy ifjúsági előadás kiválasztásának módja. Két évtized tapasztalata alapján levonható az a következtetés, hogy a kritikusdíjra szavazók közül nem mindenki követi a „felnőttprodukciókkal” azonos intenzitással a gyerek-/ifjúsági előadásokat, ezért a Színházi Kritikusok Céhének elnöksége úgy határozott, hogy ettől az évadtól erről a kategóriáról egy olyan grémium fog dönteni, amelynek tagjai e színházi területet alaposabb figyelemmel kísérik, mint a többi szavazó. Az idei legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díj odaítélésében hatan vettek részt, akik javaslataik alapján egy szűkített listára szavaztak. A kategória nyertese a Lili és a bátorság lett, a Kőszegi Várszínház, szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház produkciója. Rendező: Somogyi Tamás.

A díjról idén 16 színikritikus szavazata döntött. Ez alapján ki lehet jelenteni, hogy kiemelkedő évadot tudhat maga mögött a fővárosi Katona József Színház, amelynek előadásai 8 kategóriában 10 díjat nyertek (mivel két holtverseny is kialakult). A Katona előadásai nyerték el a legjobb új magyar dráma / színházi szöveg, a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női epizódszereplő, a legjobb díszlet és a legjobb színházi zene díjait.

A legjobb független előadás díját a mindössze néhány éve, 2019-ben alapított Narratíva Kollektíva Demerung (Csehov Meggyeskertje) című előadása nyerte el. A legjobb női főszereplő kategória legjobbja, a Stúdió K Heilbronni Katicájának címszereplője, Pallagi Melitta is a független szcénát képviseli. A kritikusok a vidéki műhelyek közül a gyerekelőadás kitüntetettjén kívül a Miskolci Nemzeti Színházat díjazták a legjobb szórakoztató előadás kategóriájában, a Béres Attila által rendezett Producerekért.

Spiró Györgyöt és Fullajtár Andreát ötödször, Nagy Fruzsinát negyedszer ismerték el, Tasnádi Bencének pedig ez a harmadik díja; ő mindhárom díját más kategóriákban nyerte (pályakezdőként, epizódszereplőként, most pedig főszereplőként). Tarnóczi Jakab másodszor nyert kritikusdíjat, Dömötör Andrást a 2007-es legígéretesebb pályakezdő díj után ezúttal osztálytársaival megosztva, rendezőként pedig saját jogán ismerték el.

Több idei nyertesnek ez volt az első kritikusdíja. A legígéretesebb pályakezdő a szavazatok alapján Borsi-Balogh Máté lett, a fiatal tehetségek közül díjazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervező MA szakán 2020-ban végzett Giliga Ilkát is a Katona József Színház Melancholy Rooms című előadásának díszletéért. Érdekesség, hogy ugyanennek az előadásnak az egyik zeneszerzője, Hunyadi Máté zenés színész szakon végzett az SZFE-n 2019-ben.

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; rendező: Tarnóczi Jakab

A díjazottak:  

A legjobb új magyar dráma / színházi szöveg

Spiró György: FŐTITKÁROK

Térey János–Bíró Bence–Dömötör András: KÁLI HOLTAK

A legjobb előadás

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; rendező: Tarnóczi Jakab

A legjobb rendezés

KÁLI HOLTAK – Katona József Színház; rendező: Dömötör András

A legjobb szórakoztató előadás

PRODUCEREK – Miskolci Nemzeti Színház; rendező: Béres Attila

A legjobb független előadás

DEMERUNG (CSEHOV MEGGYESKERTJE) – Narratíva Kollektíva; rendező: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel

A legjobb gyerek-/ifjúsági színházi előadás

LILI ÉS A BÁTORSÁG – Kőszegi Várszínház–Mesebolt Bábszínház, Szombathely–Vojtina Bábszínház, Debrecen; rendező: Somogyi Tamás

A legjobb női főszereplő

PALLAGI MELITTA – Heilbronni Katica; Stúdió K Színház

A legjobb férfi főszereplő

TASNÁDI BENCE – Káli holtak; Katona József Színház

A legjobb női epizódszereplő

FULLAJTÁR ANDREA – Káli holtak; Katona József Színház

A legjobb férfi epizódszereplő

MÉSZÁROS BÉLA – Isten, haza, család; Katona József Színház

A legjobb díszlet

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; tervező: Giliga Ilka

A legjobb jelmez

33 VÁLTOZAT HAYDN-KOPONYÁRA – Örkény István Színház; tervező: Nagy Fruzsina

A legjobb színházi zene

MELANCHOLY ROOMS – Katona József Színház; zeneszerző: Bencsik Levente, Hunyadi Máté

A legígéretesebb pályakezdő

BORSI-BALOGH MÁTÉ – Örkény István Színház

 

További információk:

Színházi Kritikusok Céhe: https://kritikusceh.hu/

A Színikritikusok díjának összes idei jelöltje: https://kritikusceh.hu/szinikritikusok-dija-2022-a-varomanyosok-listaja/

Cserhalmi György életműdíja: https://kritikusceh.hu/cserhalmi-gyorgy-a-szinhazi-kritikusok-cehenek-eletmudijasa/

Jövő díj és Különdíj: https://kritikusceh.hu/az-alkalmate-trupp-kapja-a-szinhazi-kritikusok-cehenek-kulondijat/

Adománygyűjtő kampány a Színikritikusok díja fennmaradásáért: https://kritikusceh.hu/nagy-sikerrel-zarult-adomanygyujto-kampanyunk/

CÍMKÉK: