Legjobb előadás: a Kertész utcai Shaxpeare-mosó

|

Színikritikusok Díja

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján a Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás díját.  A Színikritikusok díjátadó gálájára szeptember 12-én kerül sor a Bethlen Téri Színházban.

Kertész utcai Shaxpeare-mosó         Fotó: Horváth Judit

A Színházi Kritikusok Céhe idén szeptemberben 42. alkalommal adja át a Színikritikusok Díját. Mivel az elmúlt időszakot a koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta, a céh tagjai ideiglenesen átalakított kategóriákban a 2019/2020-as és a 2020/2021-es évadok emlékezetes és fontos teljesítményeit ismerik el. További változás, hogy idén nem a jelöltek listáját, hanem a díjazottak nevét hozzuk nyilvánosságra a díjátadó est előtti hetekben.

A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Szakács Györgyi jelmeztervező kapja.

Posztumusz különdíjjal tisztelgünk Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt.

Kurázsi díjjal ismerjük el a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, oktatóit és dolgozóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért.

A Trafó – Kortárs Művészetek Házát a lezárások alatti online jelenlétért a Színikritikusok díja különdíjával ismeri el szervezetünk.

2021-ben a legígéretesebb pályakezdő díját Nagy Péter István kapja.

A legjobb színészi alakítás díját az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásában a címszerep megformálásáért Béres Márta kapja.

A legjobb előadás díját a William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája, Závada Péter átirata és a Társulat improvizációi alapján készült Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja. Az Örkény Színház előadását 2019. szeptember 28-án mutatták be, rendezője Bodó Viktor.

Az előző évek gáláihoz képest szerényebb, de meglepetésektől és műsortól nem mentes ünnepségre 2021. szeptember 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a Bethlen Téri Színházban, az eseményt azonban Facebook-oldalunkon élőben közvetítjük.

CÍMKÉK: