Szegedi Szabadtéri Játékok 2020

|

Agrippina, Akárki, Legénybúcsú..

A korlátozások feloldásának köszönhetően mégis megrendezik idén is a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Bár az eredetileg 2020-ra tervezett Dóm téri előadásokat végül a következő évadra kellett eltolni, az Újszegedi színpad tárt kapukkal várja a nézőket, és mint a legújabb forrásokból megtudtuk, végül a Dóm tér sem marad üresen. Lássuk, mi mindent tartogat számunkra az idei évad programja.

ÚJSZEGEDI SZÍNPAD

Agrippina 

A Szabadtéri ez évi szezonjában elsőként Händel vígoperáját, az Agrippinát mutatják be Pányik Tamás rendezésében. Az alkotók célja ezzel az előadással a ma már „porosnak” és régimódinak címkézett barokk operát új formába önteni, hogy a mai közönség számára is mozgalmas legyen, tudjon újat mutatni. A történet Néró császár és édesanyja, Agrippina közti viszonyról szól, akinek ravasz cselszövései felforgatják a császári udvar mindennapjait. Az eredetileg olasz nyelven íródott darabot magyarul éneklik majd a művészek. Színpadra lép többek között Cseh Antal, Mester Viktória és Hanczár György is, az előadás karmestere pedig Pál Tamás lesz.
Előadások: 2020. július 17., 18.

Legénybúcsú

A Legénybúcsú (MeG eGY CSoKiii) című vígjáték a Játékszín színpadáról érkezik Újszegedre. Ahogy az a címből is kiderül, egy esküvő előtti éjszakába csöppenünk, mikor is a két főszereplő szédületes legénybúcsút készül csapni. Egy hotel lakosztályába érkezve azonban hamarosan összekuszálódnak a szálak és minden a feje tetejére áll. Nem lehet tudni, ki milyen álarcot hord, és talán még az esküvő is veszélybe kerül. Az előadás rendezője Szente Vajk, akit a színpadon is láthatunk majd. Mellette a főbb szerepeket Nagy Sándor, Bálizs Anett és Szerednyey Béla alakítja.
Előadások: 2020. július 24., 25.

Legénybúcsú – Játékszín         Rendező: Szente Vajk

Úrhatnám polgár

Az Úrhatnám polgár ezúttal O. Horváth Sári átdolgozásában és Herczeg T. Tamás rendezésében lesz látható Újszegeden. Moliére számos más vígjátékához hasonlóan ebben a művében is kendőzetlenül ábrázolja az álszent törtetők és a jóhiszemű rászedettek közt húzódó feszültséget és a kialakuló konfliktust. Parti Nagy Lajos fordítása színes nyelvi humorral átitatott: biztosak lehetünk benne, hogy emlékezetes pillanatokban és ropogós szócsatáknak nem lesz hiány. A két főszerepben Balog József és Sebők Maya áll majd színpadra.
Előadások: 2020. augusztus 7., 8.

Hófehérke és a hét törpe

A tavalyi szezonban bemutatott családi balett idén is visszatér Újszegedre. A darab a Magyar Állami Operaház produkciója, mely világszerte nagy sikert aratott. Ifj. Harangozó Gyula koreográfiája, Kocsis Tibor zenéje és Kentaur díszlete csodás összművészeti egyveleget alkot. Az előadás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes színházi élményt nyújt.
Hófehérke és a herceg szerepében a balettművész házaspár, Felméry Lili és Balázsi Gergő lesz látható.
Előadások: 2020. augusztus 21., 22.

DÓM TÉR

Örömteli meglepetésként érte a közönséget a nemrég nyilvánosságra került hír, miszerint a Dóm tér is tartogat még meglepetéseket a nyárra. Habár a nagyszínpadról idén le kellett mondani, egy kisebb színpad felállításával lehetőség nyílik egy rendhagyó előadás és egy koncert megszervezésére, melyeket ráadásul ingyen lehet majd megtekinteni a téren.

Ajándékkoncert

A komolyzene kedvelői is találhatnak érdeklődésükhöz illő programot, hiszen Herczeg Tamás idén is rendez szimfonikus zenekari koncertet, melynek karmestere Gyüdi Sándor lesz. A műsor kereteiben többnyire Beethoven művei csendülnek majd fel a Dóm téren, szólistaként pedig Kosztándi István, hegedűművész játékát hallhatjuk.

Akárki

2020 július 24-én mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezésében az Akárki című ismert középkori moralitásjátékot. A darab azt a kérdést járja körül, hogyan tud az ember számot vetni az életével, ha eljön érte a Halál: mit is tekinthetünk valódi értéknek és ki marad mellettünk a bajban? A szegedi dóm előtti helyszín egybevág a dráma szakrális témájával, így az összhatás igencsak különlegesnek ígérkezik.

Dr. Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója nyilatkozta, hogy a darabválasztás alapjául a salzburgi dóm előtt évente megtartott szabadtéri fesztivál hagyománya szolgált, amely minden évben az Akárki bemutatójával kezdődik. A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége ennek tiszteletére tűzte műsorra 2020-ban a középkori drámajátékot, melyet Bodolay Géza rendezésében, Zsótér Sándor és Hegedűs D. Géza főszereplésével láthat majd a közönség.

CÍMKÉK: