Szakmai díjak a legjobbaknak

|

Díjátadó a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Aase-díj, Bálint Lajos-vándorgyűrű, Ivánka Csaba-díj, Domján Edit-díj

dsc_2115

Díjátadó a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2016. december 12-én         Fotók: Szkárossy Zsuzsa

Gobbi Hilda. Ez kell legyen az első név, mert ha ő nem élt volna közöttünk, akkor nem  lenne Bajor Gizi Színészmúzeum – legalábbis nem ilyen -, nem lennének az idősek számára színészotthonok, és nem lenne Aase-díj sem, amely boldoggá teszi azt, aki megkapja.

A díjat a művésznő alapította budai házának értékesítéséből befolyt összeg kétharmadából. Gobbi Hilda: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van: tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot”. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájának anyaalakjáról kapta a nevét: Aase Peer édesanyja. A szerep rövid, de felejthetetlen alakításra nyújtott lehetőséget Gobbi Hildának, aki az elismerést a legjobb epizódszerepek megformálóinak szánta. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság. A díj odaítéléséről a Színészkamara által választott kuratórium dönt.

2016 Aase-díjasai

Dimanopulu Afrodité a főiskola elvégzése óta az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja

dsc_2156

Dimanopulu Afrodité

Kertész Péter Jászai Mari-díjas  színművész  tagja volt a Szolnoki Szigligeti Színháznak, a Budapesti Operettszínháznak, a József Attila Színháznak és a Nemzeti Színháznak is

dsc_2132

Kertész Péter

Szatmári György játszott a debreceni Csokonai Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a soproni Petőfi Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban

dsc_2038

Szatmári György átveszi az Aase-díjat

Szoboszlai Éva tagja volt a szolnoki Szigligeti Színháznak, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak, s 1999 óta elsősorban az Evangélium Színházban szerepel

dsc_2148

Szoboszlai Éva

A Bajor Gizi Színészmúzeumban december 12-én rendezett ünnepségen a kitüntetettek Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a díjat,  az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettől pedig szakmai munkásságuk dokumentumaként szerepeiknek jegyzékét.

Az ünnepségen adták át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet évente felváltva egy-egy dramaturgnak, illetve művészeti titkárnak ítélnek oda.

Idén a gyűrűt Farkas Irén, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkára vehette át. A díjat Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke adta át.

A színház szakmai szervezetei választják ki a művészeket, akik Ivánka Csaba-  és Domján Edit-díjat kaphatnak. Pusztai Ágoston gyönyörű szobrát, az Ivánka Csaba-díjat azok a művészek kaphatják, akik a színész-rendező életében is fontos szerepet játszottak.

Idén az Ivánka Csaba-díjat Papadimitriu Athina színművész érdemelte ki, akinek munkásságát Hirtling István méltatta.

Takács Katalin kuratóriumi elnök adta át a Domján Edit-díjat a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészének, Széles Zitának.

ati_6351

Széles Zita Horváth László Attilával         Fotó: Móricz Zsigmond Színház

CÍMKÉK: