Szabó Magda, Pass Andrea, Tasnádi István, Mozart, Verdi..

|

Új évad a Csokonai Színházban

Tizenhat produkcióval készül a Csokonai Színház a 2021/22-es évadra. Ezek közül öt már elkészült. Az Óz, a csodák csodája bemutatója   augusztusban lesz.

Szabó Magda 1917-2007

A  sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere köszönetet mondott a társulat kreatív munkájáért, mely a pandémia időszaka alatt is gördülékenyen zajlott. Az eddig Latinovits Színházként emlegetett Csokonai Fórum kapui jövő tavasszal nyílnak meg, míg a Csokonai Színház felújított épületébe 2023-ban térhet vissza a társulat és a közönség.

„Az évad első felében továbbra is a #mindenholszínház jegyében dolgozunk, bejárjuk majd előadásainkkal a városi tereket. Az évad második felét pedig ennek a színházépületnek az átadása, a Csokonai Fórum megnyitása és kulturális programokkal való megtöltése határozza meg.” mondta Gemza Péter évadismétlő beszédében. Az évad két kiemelkedő darabjaként megemlítette az Ástor Piazzola María de Buenos Aires című tangóoperáját és Florian Zeller A fiú című darabját, melyet Ilja Bocsarnikovsz rendez.

Ács János, Gemza Péter igazgató és Dr. Papp László polgármester a sajtótájékoztatón

A teátrum május elejétől folytatta a pandémia miatt félbeszakadt évadot. A nézők magas száma tükrözte a kulturális események iránti hiányérzet. Ezért a társulat nagyobb lelkesedéssel készül a következő évadra. A pandémia előtt és alatt öt olyan előadás készült el, amelyeket még nem láthatott a közönség: a Szabó K. István rendezte Magyar Elektra, Az öreg hölgy látogatása, Valcz Péter Toldi filmfeldolgozása, Pass Andrea Finálé című darabja és Ilja Bocsarnikovsz rendezésében az Óz, a csodák csodája című musical.

Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regényében egyszerre látunk bele a kor különböző áldozatainak helyzetébe. Az újító szándékú darab a MagdaFeszt nyitóelőadása lesz október 1-jén. Shakespeare Macbethjét novemberben mutatják be Gemza Péter rendezésében, Mozart Idomeneoját pedig már a Csokonai Fórum épületében tekinthet meg a közönség. Az idei zenei repertoár harmadik produkciója a szürreális cselekményű tangóopera, María de Buenos Aires, Ástor Piazzola zenéjével és HoracioFerrer librettójával.

Szabó Magda Für Elise című regényének színpadi adaptációját a Csokonai Színház kiváló színésznője, Ráckevei Anna rendezte. Florian Zeller trilógiájának második részét, A fiút Ilja Bocsarnikovsz rendezi a 2021/22-es évadban. Ivan Kušan és Tasnádi István Balkán kobra című komédiáját a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatja be a Csokonai Színház társulata 2022 nyarán, a szerző, Tasnádi István rendezésében.

Ráckevei Anna

Bemutatók a 2021/22-es évadban:

Bornemisza Péter: Magyar Elektra (tragédia)
Arany János: Toldi (zenés ifjúsági előadás)
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (tragikus komédia)
Alexis Michalik: Edmond (történelmi vígjáték)

Pass Andrea         Fotó: Nagy Gergő

Pass Andrea: Finálé (finálé egy részben)
Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán (koncertszínházi előadás)
L. Frank Baum– Harold Arlen– E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája (musical)
A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése (zenés tragédia)
Giuseppe Verdi: Macbeth (opera)
Szabó Magda: Für Elise (színmű)
Mikó Csaba: Herkules – A kezdetek (mesejáték)
Wolfgang Amadeus Mozart: Idomeneo (opera)
Florian Zeller: A fiú (színmű)
Ivan Kušan és Tasnádi István: Balkán kobra (zenés rajcsúr két részben)
Ástor Piazzolla: María de Buenos Aires (tangóopera)
Jon Fosse –Madák Zsuzsanna: Théba (osztálytermi színházi nevelési előadás)

CÍMKÉK: