Schneider Zoltán Hollósi Frigyes-díjas

|

Schneider Zoltán kapta az idei Hollósi Frigyes-díjat

A Kőszegi Várszínház idei nagyszínpadi produkciója – együttműködésben a Rózsavölgyi Szalonnal és a Köz-Játék Fesztivál keretében – a Miért pont kivi? volt Őze Áron rendezésében. A közönség szavazhatott arról, ki kapja az előadás színészei közül az idei Hollósi Frigyes-díjat.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója az utolsó Miért pont kivi? előadása után – a nézők szavazatai alapján – Schneider Zoltánnak, az előadás főszereplőjének nyújtotta át a díjat Barnabé Leroux megformálásáért. A díjat Trifusz Péter képzőművész tervezte.

Schneider Zoltán a díj átvételét követően azt nyilatkozta: „Csodáltam, amit Hollósi Frici csinált a színpadon. Bármilyen szerepet játszhatott, mindig figyelni kellett rá. Minden mozdulatára, minden villanására. Azt hiszem, boldog ember volt. Boldog színész. Mindenki szerette őt.” Arról is beszélt: először játszott a Kőszegi Várszínházban, szeretett itt lenni, nehezen megy el innen, s mindent köszön Őze Áron rendezőnek, a kollégáknak, és a Kőszegi Várszínház vezetőinek, munkatársainak. „Nagyon köszönöm a közönségnek a díjat! Jövök még ide, egészen biztosan. Most már megértem, hogy Hollósi Frigyes rendre visszatért Kőszegre”, jegyezte meg Schneider Zoltán.

Fotó: Szendi Péter

A Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház tavaly alapította, a teátrum fennállásának 40. évfordulóján. Annak a színművésznek adják át, akinek a Kőszegi Várszínház nagyszínpadi bemutatójában nyújtott alakítása a leginkább tetszett a közönségnek. Ugyanis a nézők szavaznak a Hollósi Frigyes-díjról. „Hollósi Frigyes tizenhét nyáron át játszott a Kőszegi Várszínházban. Idén lesz tizenegy éve, hogy nincs köztünk. De gondolunk rá, mindig emlékezünk rá. Lehet kapni nálunk a Hollósi-kávét: hosszú kávé két cukorral hideg tejjel. Így itta. És tavaly óta színházi díjjal is őrizzük a nevét, az emlékét. Először, 2022-ben Takács Katalin nyerte, aki egyébként most játszott a Miért pont kivi?-ben is. Idén Schneider Zoltánnak szavazta meg a közönség, akit szintén visszavárunk Kőszegre”, mondta Pócza Zoltán.

A Miért pont kivi? kőszegi előadásait több mint 1500 néző látta. Ősztől a budapesti Rózsavölgyi Szalon tűzi műsorára a produkciót.

CÍMKÉK: