Sikeres évadot zárt a Vígszínház

|

Presser Gábor és Geszti Péter a díjazottak között

Szilágyi Csenge, ifj. Vidnyánszky Attila, Radnay Csilla, Presser Gábor, Nagy Fruzsina, Antóci Dorottya és Geszti Péter munkáját is díjjal ismerték el a Vígszínház évadzáró társulati ülésén.

A teátrum példátlanul sikeres évadot zár: a színház három játszóhelyének összlátogatottsága közel 97 százalékos volt, mintegy 340 ezer néző váltott jegyet az évad 543 előadására.

A hagyományoknak megfelelően a Vígszínház évadzáró társulati ülésén több művészeti díjat is átadtak. A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri, az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Szilágyi Csengének és ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda. A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó „A kiscsillag is csillag díj”-at Radnay Csilla nyerte el. A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat idén Presser Gábor kapta. A Czapp György által alapított Venczel Vera Emlékdíjat, amellyel minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák, 2023-ban Nagy Fruzsina nyerte A kastély jelmezeiért. A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Antóci Dorottya kapta.

A Harsányi Zsolt Emlékdíj odaítélésénél az alapító szándéka szerint fontos szempont, hogy a díjazott sokat tegyen a magyar nyelv ápolásáért. A díj kuratóriuma idén Geszti Pétert, A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk dalszövegíróját jutalmazta bravúros, lényegre látó, költői és szellemes, széles közönséghez szóló szövegeiért.

A társulatért végzett odaadó munkájáért Henri Zoltán a bútortár vezetője, Kuhnné Horváth Mária bér- és munkaügyi csoportvezető, valamint Hodány Lászlóné gazdasági titkár Vígszínház-díjat vehetett át. Az Üzemi Tanács által alapított Aranyforgó-díjat, amellyel a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazzák, Ferencziné Orosz Andrea a női varroda vezetője és Kuhnné Horváth Mária vehette át.

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték. Földes Gáborné Irmike fodrász 60 éve, Kútvölgyi Erzsébet színművész 50 éve, Presser Gábor zenei vezető és Horinka János világosító tárvezető 45 éve, Mátyásné Boros Györgyi nézőtéri felügyelő-helyettes 40 éve, Szlávik János színpadmester 35 éve, Wiesmeyer Erik ügyelő 30 éve, Hodány Lászlóné gazdasági titkár 25 éve, Gereg Mónika férfi szabó és Madanecz István kárpitos pedig 20 éve hűséges tagja a Vígszínháznak.

Az évad végén Puzsa Patrícia színművész távozik a Vígszínház társulatából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Gál Réka Ágota a következő évadtól a Vígben tölti a gyakorlatát.

Fotó: Gordon Eszter

A Vígszínház vezetése arról is tájékoztatta a társulatot, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházások tervezett ütemét újra kell gondolni. 2023 őszére várhatóan elkészül a teátrum új, professzionális hangstúdiója a Ditrói Mór utcában. Emellett zajlanak a 18. kerületi Lenkei utcában lévő raktár- és helyiségcsoport infrastrukturális fejlesztései. A cél, hogy a jövőben itt kapjanak helyet a teátrum asztalos-, kárpitos- és díszítő műhelyei, így a Pannónia utcában lévő helyiségekben próbaterem kialakítására lenne lehetőség.

A Vígszínház 2023/24-es évadának első bemutatója szeptember 23-án Mohácsi János rendezésében az Üvegcipő lesz. A Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármány és szerelem David Doiasvili rendezésében lesz látható a Vígszínházban, míg a Pesti Színházban Hegedűs D. Géza az Amadeust, míg Horváth Csaba Goldoni A hazug című vígjátékát rendezi. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást.

CÍMKÉK: