Modern Oidipusz és egy családtörténet

|

Négy premier jövőre a Radnótiban

Stílusosan A végével zárta az évadot a Radnóti Színház június 15-én.  Kováts Adél  igazgató ismertette a következő évad bemutatóit: a négy új premier közül kettő először látható Magyarországon, lesz egy regényadaptáció, az évad utolsó bemutatója pedig egyeztetés alatt áll.

A három első bemutatót Alföldi Róbert, Nagy Péter István és Szikszai Rémusz rendezi. A legjobb színészek és dolgozó díját, valamint a közönségdíjat is kiosztották az évadzáró társulati ülésen.

„Nagy öröm, hogy annak ellenére, milyen óriási gondot okozott mindannyiunknak a gazdasági és rezsiválság, a nézők visszatértek a színházba. Sok jó visszajelzést kaptunk a közönségtől és a szakmától is a kortárs évadunk előadásaira. Úgy érzem, ebben az évadban nyertük vissza a lendületünket, biztonságosabb üzemmenetet tudtunk biztosítani. Sikeres évet tudhatunk magunk mögött!” – E szavakkal kezdte évadzáró értékelését Kováts Adél. De nem csak a Radnóti Színházról és az elmúlt évadban végzett munkáról beszélt, hanem a szakma egészéről is. „A kíméletlenség korában élünk, már most megjósolható, milyen hatással lesz majd ránk a kulturális sokszínűség jelenleg is zajló kivégzése. És azt is tudjuk, hogy rengeteg művész kerül létbizonytalanságba. Mi sem vagyunk elkényeztetett helyzetben, de nekünk még van miből teret és lehetőséget adni néhány független csapatnak, ahogyan ezt megtettük az elmúlt évadokban, és ezt a törekvést a jövőben is folytatni szeretnénk.” Ezt követően a négy bemutató tervével az igazgató kihirdette a következő évadot.

A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval, a 3téllel indul: a kortárs horvát szerző, Tena Štivičić díjnyertes darabját Alföldi Róbert rendezi. Nagy Péter István Ray Bradbury és Bartis Attila regényei után újra prózai alapanyaggal dolgozik: Ödön von Horváth regényéből, kortárs adaptációban állítja színpadra az Istentelen ifjúságot. 2024 tavaszán, hazánkban először a Radnótiban lesz látható Robert Icke Oidipusza: Szophoklész drámájának modern feldolgozását Szikszai Rémusz viszi színre.

Kováts Adél         Fotó: Dömölky Dániel

Ezután következett a jubilálók, az elmenők és érkezők számbavétele. 35 éve hűséges és meghatározó tagja a Radnótinak Valló Péter főrendező, 30 éve pedig szeretett színésznője a színháznak Kováts Adél. 25 éve dolgozik itt a díszítőtár vezetője, Kovács János „Öcsi” színpadmester, a művészeti titkár, Pap Zsuzsanna pedig 20 éve kormányozza az előadások rendjét és a művészeti háttérmunkát. A társulat ajándékokkal és tapssal jutalmazta munkájukat, jelenlétüket. Szerepeik egy részét megtartva Rusznák András hét, Baki Dániel pedig három év után távozik a Radnótiból, a jövő évadban Tóth Ildikó, Major Erik és Kuttner Bálint szerződik a társulathoz.

Sodró Eliza, Rusznák András

Végezetül kiosztották az évad idei bemutatói alapján a színház díjait. A Kicsi-díjat, amely a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtó színésznek jár, Baki Dániel kapta. A Legjobb színésznő Sodró Eliza, a Legjobb színész Porogi Ádám lett, a Közönségdíjat pedig Pál András vihette haza. A színház Legjobb dolgozója a társulat szavazatai alapján Görbe Judit, bér- és munkaügyi előadó lett.

A RADNÓTI SZÍNHÁZ BEMUTATÓI 2023|2024:

Tena Štivičić: 3tél (rendező: Alföldi Róbert)

Az évad első bemutatója először látható Magyarországon, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes színdarabját Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a színház. Štivičić műve igazi kelet-közép-európai történet, amely egy zágrábi arisztokrata ház sokat látott falai között történt eseményeket idéz fel, hogy az ott lakó horvát család négy generációja miképpen tölti meg élettel, szeretettel és fájdalommal ezeket a privát tereket 1945-ben, 1990-ben és 2011-ben. A széthullt Osztrák-Magyar Monarchia romjain, a változó idők változó kihívásai közepette próbálnak a felszínen maradni és egyre jobb életkörülményeket felépíteni maguknak, miközben újra és újra szembesülnek a „menni vagy maradni” dilemmájával. A Falcsik Mari által fordított nagyszabású dráma aprólékos karakterábrázolással megannyi izgalmas női sorsot mutat be, amelyből egy színészközpontú, sok szereplőt mozgató előadás készül: a 3télben Tóth Ildikó, Bata Éva, Sodró Eliza, László Zsolt, Pálfi Kata, Nagy Márk, Schneider Zoltán, Kováts Adél, Pál András, Bodoky Márk m.v., Berényi Nóra Blanka, Hay Anna és Gazsó György lesz látható.

Ödön von Horváth: Istentelen ifjúság (rendező: Nagy Péter István)

Decemberben Istentelen ifjúság címmel mutatja be a színház Ödön von Horváth utolsó két, szorosan összetartozó, Istentelen ifjúság, illetve Korunk gyermeke című regényeiből készülő új adaptációját, amelyet Nagy Péter István rendező Sándor Júliával és Hárs Annával ír. A két világháború közötti hitleri Németországban született történetben egy tanárt és a gondjaira bízott kamasz diákcsoportot követünk a civilizációtól egyre távolabb, az erdő mélyére, egy katonai felkészítést szolgáló, szörnyű tragédiába torkolló táborozásra. Horváth részvéttel megírt, mégis kendőzetlen társadalmi diagnózisának tárgya az egzisztenciális bizonytalansággal áthatott megalkuvások kora, és benne a kisember egyéni felelőssége. Hidegülő, gondviseléstől elhagyott idők allegorikus krónikája ez, melyet szikráival mégis át-átmelegít a lelkiismeret pislákolása, és a mindenkori ifjúság elementáris élni akarása. Az előadás szerepeit Porogi Ádám, Berényi Nóra Blanka, Nagy Márk, Major Erik, Kuttner Bálint és Kádár Kinga játssza.

Robert Icke: Oidipusz (rendező: Szikszai Rémusz)

Icke izgalmas, kortárs változatában Oidipusz egy nagy jövő előtt álló, újonnan megválasztott miniszterelnök, aki teljes átláthatóságot ígért választóinak. Nincs több mismásolás, elhallgatás, a régi aktákat is újranyitják. A választás éjszakáján játszódó színdarabban egy ambíciózus, ereje teljében lévő férfi szembesül a múlt árnyaival, de mennyi terhet bír elviselni egy ember? Kiéleződő családi konfliktusok, múltban eltussolt ügyek utáni nyomozás, politikai nyomás, és senki sem az, aminek látszik – egy nagyon mai thrillert láthat a közönség Pál Andrással a címszerepben, Szikszai Rémusz rendezésében. A 2024 tavaszán színre kerülő produkcióban továbbá Kováts Adél, László Zsolt, Bálint András és Schneider Zoltán is játszik.

CÍMKÉK: