A távoli jövőben

|

Pintér Béla: Vérvörös Törtfehér Méregzöld – Pintér Béla és Társulata

A szuggesztív Vérvörös Törtfehér Méregzöld rémült pillantást vet a jövőnkbe. A  szókimondó társadalmi humor ezúttal is közönségvonzó burok marad.

Köteles Lábán Leonárdó: Pintér Béla        Fotók: Mészáros Csaba, Pintér Béla és Társulata

2215.  április 3-án Magyarországon drámai a helyzet. Újra és mindig. Ez egy ilyen ország, ha nem lenne gond, csinálunk magunknak. Ezúttal a belső feszültség okozására semmi szükség, hiszen újfent sok áldozatot szed a vírus, a fertőzöttek száma meredeken nő. Így a politikusoknak muszáj rövid idő alatt gyors és hatékony döntéseket hozniuk. De aggodalomra semmi ok, hiszen hazánk legfelsőbb vezetése 200 év múlva is elhivatott, hozzáértő emberekből áll.

Tragédia a bajban, hogy a vírus elsősorban a fehér lakosságot tizedeli. Így a cselekményidő kezdetére a cigányok bizony többségben vannak szeretett hazánk nemzeti traumák szaggatta földjén. A minden eshetőségre felkészült kormányunk tagjai is a romák közül kerülnek ki.

2215.  április 3-án Magyarországon drámai a helyzet            Pintér Béla és Adorjáni Bálint

Az első fontos lépésként jövőbeli mindenható urunk, Köteles Lábán Leonárdó kormányzó elnök megbízásából Jónás János külügyminiszter elutazott Oroszországba, hogy tárgyaljon Rozsakov elnökkel, merthogy ott már kifejlesztették a vakcinát. Az egyeztetés témája az, hogy a Kárpát-medencében az elmúlt két évszázadban vezető szerepet szerzett Magyarország polgárai valamiért nem jutnak hozzá az oltóanyaghoz. Ugyanis szomszédainknál már észlelhető a kilábalás a járványból. A hazatérő Jónás beszámol valamiről, amely egészen közelről érinti Köteles Lábán családját.

Nyomozni kell tehát. Szembenézni a gondosan titkolt tényekkel. A szembenézés nem szokott  menni minálunk. De most muszáj lesz. Pintér Béla Vérvörös Törtfehér Méregzöld című darabjának fikciója szerint elkeseredett állampolgárok tömege gyülekezik az Újpesti Rendezvénytér lépcsőin. Az emberek gyógyulni szeretnének és szabadulni a múlt bűneitől. Egy térben, megszakítatlan időben játszódik az egyirányú cselekmény. Amint újabb titok derül ki, mindjobban csúsznak egymásba a mozaik darabkái, amelyek végül nagyon ijesztő ábrává állnak össze.

dr. Kalányos Anna: Fodor Annamária

A Pintér Béla és Társulata színészeinek játéka két, erősen meghúzott végpont között mozog. Az egyik szélsőség Adorjáni Bálint Jónás János külügyminiszter szerepében. Adorjáni realista fogantatású, szövegközpontú drámát játszik. Az állam megbízható embere. Korrupt ő is, akár a többiek, mégis a rosszabbak között ő lenne a rossz, az elfogadhatóbb a társadalom számára. A másik szélsőség Takács Géza stilizált, a színpadi valóságtól elemelt játéka, aki a Hollandiából érkező, meztelen hátsójú Patrick Mistoklaides-t adja.

A Benedek Mari tervezte extravagáns ruhák elgondolkodtatóak. A távoli magyar jövőben végére érünk a folyamatnak, amelynek most tartunk az elején. A politikai élet szereplői inkább celebek, semmint felelős, a közösségért tenni kívánó államférfiak lesznek. A színpompás öltözetek a beláthatatlan űrt jelképezik a vezetők és a polgárok között. Tarka ruhákba bújtak egy arctalan hivatalnok duó tagjai is. Ők a várokozás professzorai. A talpraesett Krasnyánszki Rafael és a jóval butább Mága Zinedin jól érzi, hogy a tűz közelébe kell maradni, mert leeshet valami zsíros falat a dúsan terített asztalról. Előbbi szerepben Jankovics Péter tátott szájjal várja a legfőbb urat, míg Szabó Zoltán hatalmas szemeket meresztve les a gazdára.

A színpompás öltözetek a beláthatatlan űrt jelképezik a vezetők és a polgárok között

A két színészi végpont mértani közepe Pintér Béla Köteles Lábán Leonardó alakítójaként. A nézőt az ambivalens érzelmek intenzitása ragadja meg a játékában. A kiismerhetetlen, félelmetes faarc vaskos humorán át tart az őszinte tragédiáig a szerep útja. Nem túl okos a rendszer első embere, de már annyira részletesen kiépült az őt szolgáló klientúra, hogy nehéz szabadulni tőle. Jórészt Pintér ismétlődő indulatkitörései adják az előadás humorát. Ha kerülgeti az ideg, az elnök kormányzó vészjósló, az engedetlenséget inkább előbb mint utóbb megtorló higgadtsága látszólag megmarad. Mind gyorsabban beszél, miközben fürge léptekkel helyet változtat, így készülve a közelgő verbális ütközetre.

A Benedek Mari tervezte extravagáns ruhák elgondolkodtatóak         Maszk: Gergely-Farnos Lilla

Mondatai ugyanannyira megformáltak, mint annak előtte, de a fokozatosan emelkedő hang figyelmeztetés a környezetének. Végezetül kiabál, és csúcspontként, aggasztóan kétértelmű, mert hétköznapi hangsúllyal szúr be egy-egy trágár kifejezést, mintha nem is lenne blaszfémia az elhangzottakban. Aztán újra szenvtelen arccal áll elébe a továbbiaknak. Nem tud annyira nevetséges lenni, hogy ne tartsanak tőle az alárendeltjei. Azért él mindent túl a politika csataterén, mert kiszámíthatatlan meglepetésként posztot juttat és kinevez. A tekintélyelvű politikus hatalomgyakorlásának iskolapéldája ez.

A kiismerhetetlen, félelmetes faarc vaskos humorán át tart az őszinte tragédiáig..

Köteles Lábánnak gyermeki az öröme, ha úgy érzi, elhárította a fenyegető veszedelmet. Ilyenkor önfeledt táncba kezd. Haj, hogy ropja. Szinte önálló életre kelnek a lábai. A kezek magasan a levegőben, a jobb alsó lábszár mámorosan mozog. Soha ennyire nem volt még büszke. Ezt megúsztam, és nem is akárhogyan, gondolja. Villanásnyi idő alatt rúg be. A színpadon boldog eufóriában, szédelegve tett kis körök előlegezik a kulisszák mögötti világban várható nagyobbakat: a hatalma határozatlan ideig tartó meghosszabbítását.

A politikai kabaré karikatúrái mögött végig az Ember a lényeges

A kijózanodás annál megrázóbb, hiszen azt már nem viseli el, ha a háttér megsemmisül, ha a biztosnak hitt családja omlik össze. Előbb térdre esik. Itt még reménykedik, de sejti, hogy élete gyásza közeleg. Próbálja húzni az időt, hátha lesz felmentő körülmény. Aztán bizonyossá lesz az összeomlás. Sokáig nem felejtjük, ahogy a szörnyű titok napvilágra kerültével a padlón kuporodva zokog.

A szuggesztív Vérvörös Törtfehér Méregzöld rémült pillantást vet a jövőnkbe. Pintér Béla és Társulata nem először foglalkozik az atomjaira hulló család fájdalmasan érzékeny témájával. A  szókimondó társadalmi humor ezúttal is közönségvonzó burok marad. Az előadás művészi erejének bizonyítéka, hogy a politikai kabaré karikatúrái mögött végig az Ember a lényeges.

Pintér Béla: Vérvörös Törtfehér Méregzöld
Szophoklész: Oidipusz király című drámája nyomán

Zenészek: Kéménczy Antal, Kerényi Róbert. Zenei vezető: Kéménczy Antal. Dramaturg: Enyedi Éva. Jelmez: Benedek Mari. A jelmeztervező munkatársa: Pattantyus Dóra. Maszk: Gergely-Farnos Lilla. Grafika: Bárány Dániel. Díszlet: Tamás Gábor. Írta és rendezte: Pintér Béla

CÍMKÉK: