4 bemutató és 20 éves jubileum

|

Kihirdette a 2023/2024-es évadát az Örkény Színház

Az Örkény István Színház a 2023/2024-es évadban négy bemutatót tervez – két nagyszínpadi és két stúdióelőadást. 2024 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz premierjük, amely később az Örkény repertoárjára kerül. A jubileumi évadra több rendhagyó programmal készül a teátrum.

Mácsai Pál igazgató a következő évad kihívásairól elmondta: „Számunkra elsődleges a szakmai és világnézeti szuverenitás. Csak így teljesíthetjük a színház feladatait és a közönség tisztességes szolgálatát. Megnövekedett a színházjáró kedv Budapesten”– folytatta. „Ez természetesen jó, az okok azonban megmutatják jelenünk ellentmondásos állapotát. Nyomott kedélyű korszakokban mindig élénk a színház iránti érdeklődés, és érdekes módon az infláció is inkább a pénzek gyors elköltését segíti. Nehéz adottság, hogy a színház jelenlegi gazdasági helyzete kevesebb bemutatót tesz lehetővé, és elkerülhetetlen a jelentősebb jegyáremelés is a fővárosi színházakban.”

Mácsai külön kiemelte a VII. kerület támogatását és az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel fennálló együttműködést. „A fő kérdés most is az, hogy mit mutatunk be, hogyan beszélünk a jelenről, akár régi a szöveg, akár új. Két nagy klasszikus új optikával, és két ősbemutató, köztük egy kortárs szöveg – ez a jövő évad alaprajza.”

Nagyszínpadi premierek

A 2023/2024-es évad első bemutatóját Bodó Viktor állítja színpadra Lidércek, Shakespeare, Delírium címmel, Shakespeare Szentivánéji álom című klasszikusát Závada Péterrel gondolták újra.  A második nagyszínpadi bemutatóra márciusban kerül sor, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényét Gáspár Ildikó rendezi Polgár Csaba főszereplésével.

Polgár Csaba Fotó: Gál Bereniké

Ősbemutatók az Örkény Stúdióban

Az előző évadban meghirdetett Emma című produkció a tavaszi zártkörű premier után ősszel lesz látható a nagyközönség számára. A következő stúdióelőadás koprodukció a Dollár Papa Gyermekei független alkotócsoporttal Ördög Tamás rendezésében. Az októberben bemutatásra kerülő darab egy ismert regény színpadi adaptációja, amelynek jogkérése még folyamatban van. A mű filmváltozata világsiker lett. Márciusban Kincses Réka rendezi a Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza című darabot, amelyet ő maga írt, saját maga jegyez.

Az Örkény Stúdió bemutatóiról Polgár Csaba művészeti vezető így nyilatkozott: „A Stúdió a méretéből adódóan a világgal, mint a társadalom legkisebb egységét képező családdal foglalkozik, olyan, mintha a nappalink lenne. A következő évadban tágítunk egy kicsit a horizonton, jövőre ez a nappali New Yorkban és Berlinben lesz majd, aminek köszönhetően egy másfajta világra látunk rá. A másik érdekesség, hogy az előző évad családtörténeteinél, mint a Solness, Szaturnusz Gyűrűje és a Hat medúza egy tepsiben, mindig férfi került a középpontba, az ő szemszögén keresztül láttuk a dolgokat. Most sorsszerűen úgy alakult, hogy mindhárom új bemutatónk egy női nézőpontot mutat fel.”

Jubileumi évad

2024. szeptember 21-én húszéves fennállását ünnepli a színház. Ennek alkalmából 2024. januárjától több rendhagyó eseményre számíthatnak a nézők, többek közt nagy vendégségre várják majd őket a Madách téren, illetve izgalmas összefoglaló videóanyag is készül az elmúlt két évtizedről.

Új társulati tagok

A 2023/2024-as évadtól az Örkény István Színház társulatához szerződik Terhes Sándor, aki vendégművészként már többször szerepelt a színház korábbi előadásaiban, mint a Zűrzavar 2045, a Merlin, avagy Isten, Haza, Család és a Bohémélet. Jelenleg A Várományos-ban Mariani képviselőt alakítja. Új tagként csatlakozik Hajduk Károly, aki pályafutása során megfordult több kőszínházban és független alkotóműhelyben egyaránt. Gálffi László egy évre alkotói szabadságra megy, erre az időre szerepeit mások veszik át, de továbbra is a társulat tagja marad.

CÍMKÉK: