MOST FESZT 2021

|

MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál

Jászai Mari Színház, Tatabánya

A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak.

Crespo Rodrigo: „Amikor tavaly arra kényszerültünk, hogy a járvány miatt szeptemberre halasszuk a MOST FESZT-et, senki nem merte volna megjósolni, mit tartogat számunkra a jövő. Nem tudhattuk előre, hogy a pandémia szabta feltételek idén ismét lehetetlenné teszik a fesztivál hagyományos, tavaszi időszakban történő megrendezését.

A vírus rengeteg mindent elvett tőlünk! Az elmúlt majd’ másfél év – néhány rövid hónap kivételével – a kényszerű csend időszakát jelentette a színházak számára. Hiszen bármilyen helyettesítő formát találtunk is ki az online térben, a személyes találkozás hiányát sem a nézőknek, sem az alkotóknak nem tudta pótolni semmi.

Mindezek ellenére, ha a szeptemberi MOST FESZT 2021-re gondolok, mégsem a bizonytalanság, sokkal inkább pozitív dolgok jutnak az eszembe. A járvány időszakát veszteségeink mellett számomra az a csodálatos kreativitás jellemzi, mely szintén a színház sajátja, létezésének alapja és amely látható módon a legzordabb körülmények között is utat tör magának.

Ennek fényében ajánlom az érdeklődőknek azokat a kitűnő monodrámákat és stúdiószínházi előadásokat, melyek bekerültek a 7. MOST FESZT programjába. Büszke vagyok arra, hogy ezzel a fesztivállal, ezekkel az alkotókkal és művészekkel kezdhetjük el a 2021/2022. évadot. Remélem, megfelelő alkalmat tudunk teremteni nézőinknek, hogy lassan visszatérhessenek megszokott életükhöz és azokhoz a mindennapokhoz, melyek nélkülözhetetlen része a színházművészet!”

2021 szeptember 1. és 5. között 5 monodráma és 5 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában, nagyszínpadára épített nézőterén és nézőtéri büféjében. A stúdiószínházi előadások között a Miért lett R. úr ámokfutó? (KVTársulat), Kutyaportéka – kisvárosi kórkép (Függetlenül Egymással KHE, Maszk Egyesület, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Trafó Kortárs Művészetek Háza), Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém (Nézőművészeti Kft), ÁSÓKAPA (Csíki Játékszín) és a Nero – „A semmi nem a tied. Csak a minden” (Stúdió K Színház) című produkciók láthatók.

A monodrámák között a Túlélő – szuicid magánakció (Manna Produkció, Másik Oldal, B32 Galéria, Kultúrtér), Egy német sors – Brunhilde Pomsel élete és tanúvallomása alapján (Orlai Produkciós Iroda), Nem, nem, köszönöm (KuglerArt Szalon), A mi utcánk (Pécsi Nemzeti Színház) és versenyen kívül a Pedig én jó anya voltam (Örkény István Színház, eredeti bemutató: Pinceszínház) című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2021 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Bérczes László, rendező, Molnár Zsófia, a Színház folyóirat szerkesztőségének tagja, műfordító és Tana-Kovács Ágnes, előadóművész, a Szkéné Színház művészeti vezetője foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

CÍMKÉK: