MOST FESZT 2020

|

MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál

A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak. Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része. A szervezők a MOST FESZT évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely több napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet.

Az idei MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál eredetileg 2020. március 25. és 29. között került volna megrendezésre, ám a vírushelyzet miatt el kellett halasztani. A MOST FESZT 2020 új időpontja végül 2020. szeptember 22-27. lett, így tehát összességében egy nappal tovább élvezhetik a nézők a programokat.

Az eseményen 6 monodráma és 4 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában és a nagyszínpadra épített nézőtéren. A stúdiószínházi előadások között Az utolsó tűzijáték (Bethlen Téri Színház, Találkozás Tehetségprogram), a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok (Színház- és Filmművészeti Egyetem),  Az örökség (Füge Produkció) és A város emlékezete (Stúdió K Színház, rijekai Hrvatski kulturni dom [Horvát Kulturális Központ]) című produkciók láthatók. A monodrámák között a Megmondta professzorasszonyom (Panodráma), a Pali – Maléter Pálné életmonológja (PanoDráma), a 23 perc (MASZK Egyesület (Szeged), Orlai Produkciós Iroda, Füge Produkció), a Call Girl – a túlélés története (Mozsár Műhely, Manna), a Jeanne D’Arc a tűzben (Szín س Társulat, Fém Arts and Café) és versenyen kívül a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (SzínMűHely Produkció, Átrium) című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva a 2020-as évben is ITT ÉS MOST programokkal egészül ki. Ezeknek a köre azonban idén minden eddiginél változatosabb élményeket ígér, ráadásul ebben az évben az ITT ÉS MOST programok mindegyike ingyenes. A MOST FESZT-et szeptember 22-én egy tizenegyedik előadás nyitja, az ITT ÉS MOST program keretén belül A Nem Komplett Shakespeare Művek előadása, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) lesz látható.

Az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS szintén a fesztivál állandó kiegészítő eseménye. Ebben az évben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ORSZÁGOMAT EGY LÓ(ERŐ)ÉRT – Színészek és járműveik című kiállítása kerül bemutatásra.

A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, ezúttal a bakonyszombathelyi Hugisajt kézműves termékeiből lesz sajtkóstoló, a sajt mellé a bort pedig a neszmélyi Szöllősi Pincészet biztosítja.

Az ITT ÉS MOST programok keretén belül ezúttal két koncert is megrendezésre kerül. Szeptember 26-án, szombaton Tompos Kátya Holdjárat/Keresztül Európában Best of műsorát élvezhetik a nézők, szeptember 27-én, vasárnap délelőtt pedig a fesztivál történetében először lesz gyerekkoncert, Szalóki Ági várja a legkisebbeket a Körforgás koncertre.

Az előadások után az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2020 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

RÉSZLETES FESZTIVÁLPROGRAM

PanoDráma

MEGMONDTA PROFESSZORASSZONYOM

dokudráma szó szerint

A PanoDráma előadása

Játssza: Kőszegi Mari

Dramaturg és kreatív producer: Lengyel Anna

Rendező: György Zoltán Dávid

Kamaraszínház – szeptember 23. 17.00

Versenyen kívüli előadás

Nassim Soleimanpour

Fehér nyuszi, vörös nyuszi

Fordította: Ugrai István, társfordító: Krámli András

játék egy részben

Az előadást 15 éven felülieknek ajánljuk

A SzínMűHely Produkció és az Átrium előadása

  1. március 28-án előadja: Danis Lídia

Nagyszínpad – szeptember 23. 19.00

Pali – Maléter Pálné életmonológja

verbatim dráma

A PanoDráma előadása

Játssza: Szamosi Zsófia

Rendező: Lengyel Anna

Kamaraszínház – szeptember 24. 18.00

Dennis Kelly

23 perc

Fordította: Fabacsovics Lili

monodráma

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció együttműködésében jött létre

Játssza: Járó Zsuzsa

Rendező: Keszég László

Nagyszínpad – szeptember 24. 20.00

Az utolsó tűzijáték

Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk

A Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója a Találkozás Tehetségprogram előadása

Rendező: Csábi Anna

Nagyszínpad – szeptember 25. 18.00

Mészáros Piroska – Boronkay Soma

Call Girl  – a túlélés története

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk

A Mozsár Műhely és a Manna közös előadása

Játssza: Mészáros Piroska

Rendező: Spáh Dávid

Kamaraszínház – szeptember 25. 20.00

Rubens és a nemeuklideszi asszonyok

Esterházy Péter drámáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával átdolgozta Komán Attila és Dohy Balázs

dráma

A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

Rendező: Dohy Balázs

Nagyszínpad – szeptember 26. 15.00

Mohammad Rahmanian, Farid Tehrani

Jeanne D’Arc a tűzben

Fordította: Arezoo M. Hosseini, Kovács Dorottya,Illés Boglárka, Kálóczi Orsolya

monodráma

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk

A Szín س Társulat és Fém Arts and Café előadása

Rendező: Farid Tehrani

Kamaraszínház – szeptember 26. 18.00

Schwechtje Mihály

Az örökség

dráma

A Füge Produkció előadása

Rendező: Schwechtje Mihály

Kamaraszínház – szeptember 27. 16.00

Gyarmati Kata, Edvin Liverić

A város emlékezete

színjáték

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk

A Stúdió K Színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciója

Rendező: Edvin Liverić

Nagyszínpad – szeptember 27. 19.00

További információk:

mostfeszt.hu

jaszaiszinhaz.hu

CÍMKÉK: