Monori Lili monodrámája

|

Nem pusztán 10 perc vers Monori Lili monodrámája

Februárban, a Fischer Iván Lakásszínházában volt a premierje a Proton Színház új előadásának, amely azóta már a Gyulai Várszínházat is megjárta, május 31-én pedig visszatér a premier helyszínére, ahol vacsorával egybekötve repülhetünk vissza a 60-as évekbe Monori Lili szubjektív, végtelenül őszinte és sajátos látásmódján keresztül.

„Elvileg egy önálló estre jöttünk, de hamar kiderül, hogy ami következik, az egyáltalán nem szűkíthető le erre a műfajra. Monori nem játszik, bár az est címe 10 perc vers, verset is legfeljebb ennyi ideig mond, aztán pedig önmagát adja. Amilyen ő, egyszerre civil és színész. Úgy színész, hogy közben civil.” – írja Balogh Gyula az előadásról megjelent első kritikában. [Népszava]

A darab Rakovszky Zsuzsa Egy péntek este című versének, pontosabban a vers elmondásának különös történetével kezdődik. A Proton Színház nem szokványos versszínházi előadásában Monori Lili 1962-ben írt naplója ér össze jelenünkkel és a világtörténelem egy sorsfordító pillanatával. Naplóbejegyzései egyszerre reflektálnak az akkor, általa megélt világtörténelmi pillanatra és egy fiatal lány vágyaira, álmaira, versmondó és színészi pályájának kezdetén.

Előkerült a naplóm tizenhat éves koromból. A nagymamámtól kaptam. Megtaláltam benne, hogy mit írtam bele 1962. október 27-én. Gyors- és gépíró iskolába jártam, Budapest utcáin nagy teherautókon állva ordították az emberek, hogy el a kezekkel Kubától, meg hogy Kubának joga van élni! És én ezt akkor feljegyeztem. Meg hogy az újság azt írta, ezen a napon majdnem kitört a harmadik világháború. Beírtam azt is, hogy ha sugárzás lesz, én már nem leszek színésznő…” [Monori Lili – Új Szó]

10 perc vers         Fotó Pandur-Balogh Norbert, Proton Színház

Monori Lilit „sokan a Kilenc hónap című filmből ismerik, Mészáros Márta több díjat nyert, emlékezetes alkotásában a kamerák előtt, a forgatás alatt szülte meg saját gyermekét. Mondhatjuk, hogy bevállalós, de persze ennél jóval több. Mindig is a színészi lét határait feszegette. Játszott a Tháliában, Kaposváron. Aztán férjével, Székely B. Miklóssal – aki most a Fischer Iván Lakásszínházban is ott ül mellette, mint egyfajta néma rezonőr. Elvonult egy Szentkirály utcai pincébe, ott hoztak létre előadásokat. Az utóbbi időben pedig a Büki Dóra és Mundruczó Kornél társulatának, a Proton Színháznak a tagja. Magyarországon kevesebbet láthattuk, utazott sokat a Protonnal, bejárták Európát, fesztiválokon, különböző koprodukciós projektekben szerepeltek. Most néhányszor el lehet csípni az Andrássy úton, az Operával majdnem szembeni lakásban.” – írja Balogh Gyula a Népszava oldalán.

Látszatélet         Fotó Andrea Macchia, Proton Színhaz

Áprilisban Monori Lili a Proton Színház Látszatélet című előadásában is látható a Trafóban, ahol a 100. előadását ünnepli a társulat. Az örömbe üröm is vegyül, hiszen jelenleg bizonytalan a színház sorsa, annak ellenére, hogy a hazai előadásokon túl számtalan külföldi turnén, fesztiválon bizonyított, a jelenlegi hazai kultúrafinanszírozási rendszer azonban lehetetlen anyagi helyzetbe sodorta a Protont.

Egy előadás hét éve »»

CÍMKÉK: