Mondj igent!

|

Novemberben új darabbal jelentkezik az Aurora Film és Színházi Egyesület

 Az Aurora Egyesület új, igaz történetet feldolgozó színházi produkciót hozott létre. A Mondj igent! című monodrámát november 18-19-én mutatják be az RS9 Színházban.

Mondj igent!

Az egyesület kiemelten fontosnak tartja a hátrányos helyzetűek segítését. Korábbi projektje, a Neked szól a taps-Ébredj! gyermekotthonban nevelkedett fiatal felnőttek történeteivel foglalkozik. Az új, Mondj igent! című tragikomikus monodráma azt járja körbe, hogy a  gyerekkorban átélt traumáknak később milyen hatásai lehetnek, hogy lehet őket feldolgozni, felnőttként hogyan lehet megküzdeni velük.

Az Aurora Egyesület projektjeiben megtörtént események alapján születnek meg a történetek, a Mondj igent! című  darab egy 28 éves budapesti lány meglepő első házasságának vicces és egyben tragikus elbeszélése. A háttérből felfejlő, a főhőst gyerekként érő verbális és fizikai apai bántalmazás hatással van az extrém élethelyzetére, felnőttkori döntéseire.

Az egyesület ebben a projektben a határokat keresi egy fontos témában, amiről ma még kevés szó esik: meddig mondható, hogy valami belefér egy szülő-gyerek kapcsolatba és hol kezdődik a verbális abúzus? A darab kapcsán az alkotók olyan szervezetekkel veszik fel a kapcsolatot, melyek rendszerszinten foglalkoznak társadalmi problémákkal és a családon belüli erőszak áldozatait támogatják. Az egyesület ÉnSzínházam webshopja fiatal, pályakezdő képzőművészekkel és divattervezőkkel tervez az előadáshoz kapcsolódó ruhakollekciót. Ennek a projekt népszerűsítése mellett célja, hogy lehetőséget biztosítson fiatal tehetségeknek. A kollekció bevételét a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezeteknek ajánlják fel.

Az alkotók előző, 2021-ben bemutatott és az NKA által támogatott, Neked szól a taps-Ébredj! projektje 2022-ben felkerült az Edison 100 listájára és elnyerte a Forbes magazin különdíját.

Mondj igent!

November 18-19.  (szombat-vasárnap) a premier dátuma, az RS9 Színházban.

Az előadásokra az alábbi linken lehet jegyet vásárolni:

https://www.enszinhazam.hu/eloadasok

Az előadást az NKA támogatta.

Sárközi-Nagy Ilona gondolatai az előadásról:

“Mindannyian hordozunk magunkban ilyen-olyan traumákat – van, hogy tudattalanul -, amik meghatározzák, vagy legalábbis befolyásolják a választásainkat, a kapcsolataink alakulását, a működésünket az élet minden területén. Ha elég tudatosak vagyunk, és persze jó, ha van segítségünk, szembe tudunk nézni ezekkel a traumákkal, detektáljuk őket, és óriási munkával át tudjuk írni a megszokott mintákat. Erre szükség van a magánéletünkben és társadalmi szinten is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mire mond az ember igent. Ez egy olyan darab, amiben a főhős éppen ezen az úton van, pontosabban: van bátorsága a nehezebb utat választani. Egy komoly felnövéstörténet vígjátéki és drámai elemek tökéletes elegyével, nekem pedig nagy kihívás mindezt egy monodrámában megmutatni.”

A Mondj igent! monodráma Eszter történetét meséli el, akit befolyásos és vagyonos apja évekkel ezelőtt férjhez akart adni egy barátja fiához, pusztán vagyoni érdekből, de Eszter hallani sem akart erről. Ő saját életet, saját szakmát épít a saját útját akarja járni gyerekkora óta. Ez az út ugyan hirtelen döntéseken, átgondolatlanságokon, hibákon, reményeken és újrakezdéseken át vezet, de egy olyan cél felé halad, ahol már nincs befolyása sem a gyerekkorból hordozott traumáknak, hiányoknak, magánynak, sem az apjának.  Eszter olyan humorral mesél hirtelen ötlettől vezérelt házasságkötéséről, gyerekkoráról, apjáról, hogy leginkább egy stand-up előadás résztvevőjeként érezheti magát a néző.

Monodráma, tragikomédia, egy felvonásban

Játékidő: 70 perc

Ha az egyesületet szeretnék támogatni a nézők, akkor a www.enszinhazam.hu oldalán található termékek megvásárlásával megtehetik azt.

 

 Stáblista

 

Főszerepben                     Sárközi-Nagy Ilona

Írta                                     Kiss-Ochtinszky Judit

Zene                                   Marton Szabolcs

Rendezte                           Miklós Marcell,

Kreszner B. Zsófia

Projektvezető                   Kreszner B. Zsófia  

 

CÍMKÉK: