Molnár Piroska, Jordán Tamás és az online társkeresés

|

Korunk egyik legaktuálisabb problémájával, az online és az offline emberi kapcsolatok világával foglalkozik a Rózsavölgyi Szalon előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 7-én, este nyolc órakor.

Molnár Piroska és Jordán Tamás

Hindi Brooks amerikai írónő darabja, a Romance.com abba a világba kalauzol el minket, amelyben a fiatalok többsége már nem feltétlenül személyesen ismerkedik, hanem félig vagy egészen az anonimitás álcája mögé bújva, az online térben. Napjaink világa ez, amely sok morális problémát is felvet, tele van lehetőségekkel és buktatókkal, valamint számtalan abszurd helyzetet rejt magában. Hindi Brooks ezeket az abszurd helyzeteket használja fel egy igazi vérbő komédia megírásához, és azt a generációs szakadékot, amely éppen az eltérő a kütyü- és az internethasználat miatt alakul ki nagyszülők és unokák között.

„A legalapvetőbb emberi érzésekről beszél. Lehet kicsit könnyezni, kicsit mosolyogni, ráül az egészre valami kis rózsaszín felhő, aminek fátyolán át színesebbnek látjuk az életünket” – mondja Molnár Piroska egy interjúban, majd hozzáteszi: „De mindenképp a darab lényeges pozitívumának gondolom, hogy az idősek körében népszerűsíti az internetet. Azt hangsúlyozza a szerző, hogy nyitni kell a világ felé.”

A Romance.com-ról írott kritikák kivétel nélkül a színészi játékot jelölik meg az előadás legnagyobb erősségeként. Már a rendező, Dicső Dániel is azt nyilatkozta egy interjúban, hogy azért esett erre a darabra a választás, mert „hihetetlenül jó szerepek vannak benne, amik a Rózsavölgyi Szalon kedvelt, rendszeresen visszatérő művészei között remekül kioszthatóak”.

És valóban, vitán felül áll, hogy az előadás két főszerepét a legnagyobb magyar színészekből kettő alakítja, ráadásul Jordán Tamás és Molnár Piroska rutinos, összeszokott páros, rengeteget játszottak már együtt pályájuk során fiatal koruktól, egészen mostanáig. Bóta Gábor az előadásról szóló kritikájában a következőket írja Molnár Piroskáról: „nagy színész, és egy kedves könnyedségbe is, ha éppen úgy adódik, belejátssza az élet teljességét. Az elején megmutatja a reményt vesztett, céltalan, önmagukban üldögélő, elfásult öregek helyzetét, aztán tüstént lesz ő könnyedén, játékosan, humorosan szórakoztató, sziporkázó, ha arra van szükség.”

De ne feledkezzünk meg a velük játszó fiatal színészekről sem! Sipos Vera, Domokos Zsolt és Formán Bálint három tehetséges, szakmájában igen elismert művész, a Romance.com-ban pedig méltó partnere Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak.

Dicső Dániel rendező, Ruttkay Zsófia dramaturg és a színészek is az előadás legfőbb erényének azt tartják, hogy az tükröt tart rohanó világunknak, és hogy mindenki talál a történetben valami olyat, amiből önmagára vagy a körülötte élőkre ismer. Ruttkay Zsófia így fogalmaz ezzel kapcsolatban: „Ha valami megindító, az a figurák esetlensége, sebezhetősége, a hazugságaik, az, hogy mást, többet akarnak, de végül rájönnek, hogy úgy nem érdemes. Így kerek a világ: mindenki bénázik, mindenki esendő és mégis így szép vagy így lesz tökéletes minden, így születhet meg az a harmónia, ahol mindenki rátalál mindenre, amire csak szüksége van. Amerikában használatos az a kifejezés, hogy „feel good” darabok vagy filmek. Ez egy igazi „feel good” előadás. Az jöjjön el, aki felhőtlenül akar szórakozni, jó színészek jutalomjátékát élvezni. Olyan színházi élményt kínálunk, ahol el lehet felejteni a mindennapokat.”

A Rózsavölgyi Szalon előadása tehát egy könnyű, nyári esti szórakozás, amelyet nagyívű színészi alakítások mélyítenek és tesznek összetetté. A szerelemről szól, és arról, hogy az érzéseknek nincs felső korhatára, valamint arról, hogy milyen furcsán is tudnak alakulni a párválasztási és párkapcsolati szokásaink a XXI. században. Ahogy Turbuly Lilla kritikus írja cikkében, „a Romance.com olyan, mint egy finom latte. A saját műfajában nagyon rendben van. Aki szereti, annak jólesik meginni, és amíg kortyolgatja, kiszakadhat a mindennapi hajtásból, ábrándozhat egy kicsit, elhiheti, hogy a világ ilyen egyszerűen is működhet, és élvezheti a hozzávalók harmóniáját”.

/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad/

CÍMKÉK: