Megrázó emberi történetek

|

VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

2023. november 27. és december 3. között a Független Színház Magyarország és az Eötvös10 Művelődési Ház közösen rendezi a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelynek témája a Generációk és ezen belül kiemelten foglalkozik a roma nők helyzetével.

Csányi Dávid és Szegedi Tamás András, Jelenet az Országépítőkből

Az esemény nem mindennapi sajtótájékoztatóján bővebb információt kaptunk Európa első roma színházi fesztivál kezdeményezéséről, megtekinthettük a Roma Hősök kiállítást, valamint különleges ízelítőt kaptunk a fesztivál előadásaiból.

A sajtótájékoztatót Dr. Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselője és Gálvölgyi Dorka, az Eötvös10 igazgatója nyitották meg. Köszöntőt mondott és ismertette a fesztivál programját, célkitűzéseit Balogh Rodrigó rendező, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

A rendhagyó sajtótájékoztatón felléptek Balogh Orsi, Gryllus Dorka, Péterfy Bori, Csányi Dávid, Pál András, és Szegedi Tamás András színészek, részleteket mutattak be az előadásokból így adva ízelítőt a fesztivál hangulatából.

Megrázó emberi történeteket olvastak fel és játszottak el. A történetek hősei romák. A vályogvető fiú mások házát építi, de reménye sincs rendes házban lakni. Saját apja beszéli le arról, hogy nem roma lánynak udvaroljon, mondván nem járna jól a szerelme, a lány cigány lenne ettől, de a fiú sose lenne magyar. Egy mai korunkhoz közelebb álló történet hőse egy édesanya, aki most adott életet gyermekének, de az orvos nem törődik vele, benne hagyja a méhlepényt, ezzel az életét veszélyeztetve. A női sors nyilvánul meg egy roma lány monológjában: nő cigányul „romni” feleséget jelent. De ő nem akar feleség, sem anya lenni, csak nő, romni.

Balogh Rodrigó a Független Színház Magyarország művészeti vezetője

A terem falait a Roma Hősök kiállítás képeinek egy része. Arcok. Szemükbe nézek. Elolvasom az idézeteket. Sorsok néhány mondatba tömörítve. Az egyéni és mégis olyannyira közös sors. „Zsákosembernek” nem jó lenni, akivel a gyerekeket riogatnak. „Jó cigány”-nak sem, mert benne van a feltételezés, hogy a többi cigány rossz. „Lányom, neked többet kell teljesítened, mint másoknak”. Olyan is van, aki maga akart cigánynak születni, egy olyan népbe, amely egyszerre tartozik mindenhova és sehová sem, mert szabad.

Nem akarok úgy beszélni a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiváljáról, mint roma fesztiválról. Hanem mint színházi fesztiválról. A színház pedig emberekről szól. Emberi problémák, konfliktusok, szerelmek, családalapítás, munka, születés, halál. Mindenkit egyformán érintő kérdések.

Szeretettel ajánlom a fesztivált minden olyan színházkedvelőnek, akit érdekel egy friss, modern, ízes, színes programsorozat. Aki nyitott arra, hogy betekintsen egy alternatív világba, egy másik, velünk együtt élő kultúrába. Olyanoknak, akik nem ijednek meg a hangos szótól és a valós drámáktól.

Gulisio Tímea

CÍMKÉK: