Megérkezés az angyalkatlanba

|

1. nap, megérkezés az angyalkatlanba

Otthonos, barátságos, mezítlábas a fesztivál, ülünk az árokparton – és az Árokparton Nagyharsány központjában és hallgatjuk újra a visszatérő Wombót, a focipályán meg az Ördögkatlant hagyományosan megnyitó Quimbyt.

katlan

Fotó: Facebook

Újra itt vagyunk, én hetedszer a nyolcból – aki idevetődött valaha, nagy eséllyel visszatér a dél-baranyai, festőien szép vidék ilyenkor megelevenedő kis falvaiba. Fesztiváltorlódás van a napokban, de bőven (el)jutnak ide is a látogatók, nem csak fiatalok s nem csak Magyarországról. Szelíd, minőségi és olcsó fesztivál ez. A több mint 400 programért (Bérczesék jelezték a megnyitón, hogy ennyit szoktak mondani, de soha nem számolják meg – amúgy jóval több van) még a helyszínen is csak 12000 forintot kell fizetni összesen (érdemes még mindig elindulni!), hát még elővételben!

Otthonos, barátságos, mezítlábas a fesztivál, ülünk az árokparton – és az Árokparton Nagyharsány központjában és hallgatjuk a visszatérő Wombót, a focipályán meg az Ördögkatlant hagyományosan megnyitó Quimbyt. Visszatérő vendégek, programok, hagyományos és bővülő helyszínek jellemzik a Katlant, amelyben idén állítólag tetőzik a hőség, s jól fog esni megmártózni a beremendi strand vizében a Ránki-koncert előtt. Gyerekbarát is e rendezvény rengeteg játszóházával, gyerekudvarával, családi programjával (például: Felnőttek szabadságon: Nagyharsány/Faluközpont, Gyerekkuckó: Palkonya, Cifra csibész műhely, Bölcsész meseudvar, Hétágfa játszóház, íjászat kicsiknek és nagyoknak…) Az egzotikus nevű Aralica Ibero Haciendában (a központi helyzetű Nagyharsány új helyszíne és ajánlata) délelőttönként gyerekek ismerkedhetnek Don Quijotéval s a spanyol és portugál kultúrával.

Jópofa mindig a megnyitó a kies Narancsligetben (amely Magyar Narancsokkal volt kitapétázva, körülrakva egykor): beszédek, szavalatok, közli a programfüzet, helyette persze helyi legénykórus tanítja be a nótát, hogy Kisharsánynak két bejárata van (így igaz). Mindig szerepelnek az itteniek, iskolások vagy felnőttek is, kiváló az együttműködés a helyben lakókkal.

_DSC4470

Bérczes László, Udvaros Dorottya      Fotó: Simara László

Bérczes László csíkos pólójában, Kiss Móni mezítláb (és egyik gyönyörű, tarka, földig érő ruhájában s hagyományos hajpántjával) megnyitják az ideit, a szomorú híreket is közölve: hogy kik mentek el a szereplők-szervezők közül, ráadásul korán. Mindig izgalommal teli, eljönnek-e végül a díszvendégek, jobb nem kiemelni őket előzetesen, most Esterházy mondta le a részvételt. Helyette Darvasi várható. Az elején Bérczes mindig felhívja telefonon Törőcsik Marit, aki kedveseket-jókat mond kihangosítva. A ’lassan elmegyek én is’-sel nyit is, utalva védnöktársa (’hogy is hívnak bennünket?’), Cseh Tamás halálára, ami néhány éve éppen a Katlan idején történt. Rákérdez, milyen Katlan is ez, Bérczes eufemizál (ld. a címemet), a díszvendég Udvaros Dorottya pedig hamarosan Vörös Róbert rendezésében főként magyar költőktől énekel arról, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek, „Mégis szép”. A közönség az enyhülő alkonyi időben lélegzetvisszafojtva hallgatja. Kevés a pad, a földön és a domboldalon vagy a szomszédos kerthelyiségben ülünk rosénagyfröccsözve és zsíroskenyerezve. Ez utóbbi hamar elfogy, pici rétesek maradnak, egy darab háromszáz forint, ez azért nem túl barátságos ár.

ordogkatlan+terkep+2015

A közönség és Törőcsik Mari felköszöntötte hát Udvaros Dorottyát születésnapja alkalmából, ’a 30.-on’ (Törőcsik Mari), dicsérte kolléganője szépségét s a katlan színvonalas programjait, jól belelendülve mondókájába. Udvaros Dorottya sok-sok villányi bort kap a községek polgármestereitől, az egyik polgármester asszonytól házi süteményt is. Egyáltalán nem formális a támogatók bevonása, megemlítése itt: a régieké, akikkel elindult a rendezvény és testet öltött az álom, s a mostaniaké, akik átvették a stafétát, sok a nevetés is közben, tényleg családias ez a Katlan.

Koncert után koncert, a francia Brother Kawa, az Árokparton egy fiatal pécsi lány, Cseri Hanna új triójával, saját szerzeményeivel: a technikai malőrök dacára is átadják lelkesedésüket az őket hallgató szépszámú érdeklődőnek. A kitartók este megnézhették a Tótékat Örkényéktől. Én nem voltam köztük (a színházi sorszámért sorba kell állni hajnalban, hosszan), nagy siker és szuperjó, mondta egyik kontaktom, a másik nem bírta a hőséget (légkondicionális hol volt, hol nem), remélem, ma meggyőződhetek személyesen minderről, s bejutok valahogy. Időnként kezünkbe kaphatunk csak úgy egy jegyet attól, akinek marad pluszban.

Még csak most kezdődik a kaland, vágyom a templomi koncertekre, irodalmi programokra, kiállításokra is – meg ami szembejön, legalább ennyire a beszélgetésekre ismerősökkel, ismeretlenekkel, messziről már észrevettem sok rég látott barátot. Érdemes a honlapon (www.ordogkatlan.hu) a változásokat is követni, és böngészni a részleteket: a programfüzet például nem tartalmazza a civil udvarok részletes kínálatát.

katlan+logo

CÍMKÉK: