Másodszorra eSzínház Fesztivál

|

Elindult az online színházi seregszemle

Szeptember 16-25. között második alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. Nyáron magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 19 produkció kerül fel az eszinhaz.hu online platformra. A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak és társulatok előadásai, mint például a FreeSZFE Egyesület, a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház vagy a Forte Társulat. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá a Papageno-, és a Culture.Crane-különdíjakat is átadják.  A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen ezek alapján ítélik oda a Közönség Díjakat.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva az egyedi élményt a nézők számára. Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket.

Radnóti Színház: Gina

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál ismételt megszervezésével, mint az eSzínház Közönségdíj és szakmai díjak megalapításával és kiosztásával.

A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező. A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

A fesztivált ingyenesen megtekinthető online szakmai beszélgetések kísérik.

Örkény Színház: A lélek legszebb éjszakája

A többnapos eseménysorozaton olyan színházak és társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Bethlen Téri Színház, az Exit Generáció, a Forte Társulat, a FreeSZFE Egyesület, a Független Színház Magyarország, a Katona József Színház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Kolibri Színház, a Kőszegi Várszínház, a KVTársulat, a Madách Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Vígszínház, a Vörösmarty Színház, a Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely.

Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra is elérhető.

A fesztiváltrailer itt tekinthető meg: https://youtu.be/mnWhwfVu5Qg

További információ: https://eszinhaz.hu/hu

CÍMKÉK: