Márai Sándor Napok, Erdélyi hét, Proton Színház…

|

A Gyulai Várszínház 57. évada

A 2020-as összművészeti fesztivál

Márai Sándor (1900-1989) dolgozószobájában, a Mikó utcában

A Gyulai Várszínház Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt, több mint 600 éves gótikus várának udvarán, a csodálatos panorámájú Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházában, a város utcáin, terein 2020. július 3-tól augusztus 29-ig idén is színes programokkal várja nézőit.

A július 3-ai hagyományos, ünnepélyes megnyitó után kortárs dráma, Acsai Roland Farkasok című darabjának ősbemutatójával és Shakespeare hétvégével indul az évad.

A nyáron egyébként 4 új bemutatót láthatunk Gyulán: Acsai Roland: Farkasok, Visky András: Pornó – Feleségem története, Márai Sándor: A kassai polgárok, Shakespeare: Hamlet.

A vírushelyzet miatt nem tudják a nyári évadot a szokott időben és az eredeti terveknek megfelelően megvalósítani, de az összművészeti programsorozat most is a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, tartalmas és felemelő szórakozási lehetőségeket: Gyulai VárszínházAhol a művészet felszabadít. A műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége is ezt mutatja: a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett a musical, a rockopera, az operett, a kortárs táncjáték, a gyermekelőadás, a bábszínház, a jazz, a népzene, a világzene, a komolyzene legjobb előadásaival, színvonalas irodalmi programokkal várja a látogatókat az országból és határon túlról. Ahogy az eddigi években, a legnevesebb hazai művészek mellett nemzetközi sztárok is fellépnek a nyár folyamán. A hagyományosabb előadásmódú produkciók kedvelői mellett a színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való előadásokat, például Mundruczó Kornél: Nehéz istennek lenni vagy Bodó Viktor: Egy őrült naplója rendezésében.

A Várszínház igazgatója, dr. Elek Tibor és csapata a színház legrégibb keletű hagyományai (történelmi tematikájú előadások, kortárs szerzők műveinek bemutatása) mellett az elmúlt évek újabb kezdeményezéseit is folytatja.  Az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül idén a 120 éve született Márai Sándor életműve lesz középpontban a Márai Sándor Napok programsorozattal. Az Erdélyi Hét színházi fesztivál keretében idén is minden nap más-más erdélyi magyar színház előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A hagyományos Shakespeare Fesztivál helyett idén, a vírusválság miatt csak négy előadás lesz, három az évad kezdetén, a Shakespeare hétvégén, és az évad végén a Hamlet új bemutatója.

A Nemzeti összetartozás éve és Trianon emlékezete

A Gyulai Várszínháznak évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi és más határon túli területek magyar színházaival. Ezt a hagyományt az utóbbi években láthatóan még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen folytatják. Az idei program összeállításánál hangsúlyozottan figyeltek arra, hogy 2020 a Nemzeti összetartozás éve, ezért 17-18 külhoni társulatot, illetve előadót is vendégül látnak, és Trianon 100 éves évfordulójára 4 előadás is emlékeztet majd. Idén az Erdélyi Hét 9-10 fellépőjén túl a Márai Sándor Napoknak is lesz két határon túli résztvevője, az idei Shakespeare-bemutatót a nagyváradi Szigligeti Színházzal közösen hozza létre a Gyulai Várszínház, s ezeken túl, ezektől függetlenül is érkeznek külhoni társulatok Gyulára, például a vajdasági Tanyaszínház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház.

Trianonnal és következményeivel foglalkoznak az Udvari Kamaraszínház Fehér szarvas, a József Attila Színház Feketeszárú cseresznye című előadásai és Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” című Trianon-estje, de áttételesen Hubay Miklós: Elnémulás című darabja is.

Márai Sándor Napok

Az elmúlt években az összművészeti fesztiválprogram szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozat. A nagy sikerű Székely János Napok és Weöres Sándor Napok után idén három napon keresztül a 120 éve született Márai Sándor munkásságára hívják fel a figyelmet. Augusztus 16-án a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutatójaként láthatja a közönség A kassai polgárokat Szabó K. István rendezésében. Éppen harminc évvel ezelőtt Sík Ferenc rendezte meg a veretes drámát a vár előtt ácsolt színpadon, idén bent a várszínpadon valósul meg az előadás. Előtte a Gyulai Várszínház kamaratermében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata előadása „…én fáradt vagyok Európától” címmel Márai verseiből, prózáiból ad elő egy válogatást. Másnap, 17-én Élet, bor, humor, avagy az ismeretlen Márai címmel Hirtling István és Mészáros Tibor Márai-estje következik, majd a kassai Thália Színház előadásában a Kaland című Márai-darab. A harmadik napon, 18-án előbb a Vígszínház produkciójaként a Hallgatni akartam című Márai-mű színpadi adaptációja látható a kamarateremben, Hegedűs D. Géza előadásában, majd a záróelőadás a Spirit Színház produkciója, az Eszter hagyatéka lesz.

Erdélyi hét

Idén immár harmadik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, amelynek keretében minden nap más-más határon túli színház előadását nézhetik meg a nézők.

A hét nyitányaként, augusztus 1-jén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös bemutatójaként láthatják az érdeklődők Visky András: Pornó – Feleségem története című darabját Árkosi Árpád rendezésében. Másnap két előadás is lesz, előbb a kamarateremben Bartis Attila: Amikor című művének bemutatója, a marosvásárhelyi Spektrum Színház produkciójaként, Bogdán Zsolt előadásában. Majd a várszínpadon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hattyúk tava újratöltve című előadása következik. 3-án a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadása, 4-én a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Tóték című előadása következik, de aznap délután Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes Parancsolatok című produkciója is látható és hallható lesz. 5-én az erdélyi származású, de játékával a romániai és magyarországi színpadok után Nyugat-Európa legjelesebb színpadait is meghódító Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” – Trianon 100 című előadói estje következik. 6-án a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Alice című összművészeti szuperprodukciója érkezik Gyulára. Az Erdélyi Hét zárásaként, 7-én a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadása az erdélyi szászok XX. századi történetére emlékeztet.

Történelmi darabok és kortárs magyar művek

Az új hagyományok teremtése mellett a Gyulai Várszínház vezetésének célja a legrégebbi hagyományok további ápolása is, amely a történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását preferálja.  Idén a történelmi tematikát képviseli a már említett négy, Trianonra emlékezetető előadás (Fehér szarvas, Feketeszárú cseresznye, „Ez már feltámadás” – Trianon 100, Elnémulás) mellett A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája, a Tóték, a Pornó – Feleségem története, az Eltűntek, A kassai polgárok, illetve a Hallgatni akartam című előadások.

Acsai Roland és Visky András már említett műveinek (Farkasok, Pornó – Feleségem története) bemutatói mellett a következő kortárs magyar szerzők művei, adaptációi kerülnek színpadra még a nyári évadban: Andrási Attila: Fehér szarvas, Bartis Attila: Amikor, Darvasi László: Karády zárkája, Eck Attila: A veszett brigadéros, Farkas Wellmann Éva: Parancsolatok, Csukás István – Szitha Miklós: Gombóc Artúr, a nagy utazó, Hubay Miklós: Elnémulás, Lénárd Róbert: Y-elágazás, Mundurczó Kornél – Bíró Yvett: Nehéz istennek lenni, Szarka Gyula – Szálinger Balázs: Zenta, 1697.

Fókuszban az ifjúság és a zenés, táncos produkciók

A fiatal korosztályra az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak Gyulán.  Ezért lesznek idén is a legfiatalabbak számára ingyenes bábszínházi előadások a vár mögötti téren, a kicsit idősebbek számára Gombóc Artúr, a nagy utazó című gyerekelőadás, a kamaszkor, a felnőtté válás különleges, látványos zenés színpadi műve az Alice, a Tóték pedig felfrissítheti a középiskolások olvasmányélményeit is akár. A fiatal felnőttek bizonyára nagy örömmel nézik majd a vajdasági valóságshowba ágyazott Y-elágazás című zenés drámát, a Hair musicalt és a Zenta, 1697 című rockoperát, de talán a Farkasok ősbemutatóját is.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelen lesznek különböző, további zenei és táncos produkciók:

a Shakespeare hétvége Desdemonium című előadás a kortárs tánc, zene és az opera világát ötvözi, a Fekete Péter és a My Fair Lady klasszikus operettek, de lesz Francia sanzonest is Csemer Boglárka, Kárász Eszter és Szalóki Ági előadásában. Azok számára, akik szeretik Bach, Bartók és Beethoven műveit, Rákász Gergely Lords of the Organ IV. című különleges orgonahangversenye adhat feledhetetlen élményt a gyulai Várszínpadon.

A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál (augusztus 22.) idei fellépői: Herczku Ági és Bandája, Malek Andi Soulistic és a Szirtes Folk Band. A XXVIII. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon (augusztus 23.) pedig olyan hazai és nemzetközi sztárok szerepelnek, mint a Silhouette&Vinx, Dominique Di Piazza és Vincent Mascart a Nagy János Trióval, és a Hadrian Feraud/Borlai Gergő Project.

Sajtótájékoztató Gyulán

Program

Júl. 3.                    Acsai Roland: Farkasok                                                                                           Várszínpad
20:30 óra               A Gyulai Várszínház ősbemutatója
Az előadás előtt az 57. évad ünnepélyes megnyitója

Megnyitóbeszédet mond: Fekete Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Dr. Görgényi Ernő Gyula város    polgármestere, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Dr. Elek Tibor a Gyulai Várszínház ügyvezetője
A 2019-es évad nívódíjainak átadása: Barta Ágnesnek, Bartha Borókának, ifj. Vidnyánszky Attilának

Júl. 4.                    William Shakespeare: Tévedések vígjátéka                                                                                             Tószínpad
20:30 óra                     Az előadás az Óbudai Kulturális Központ és a Városi Színház együttműködésében valósul meg.

Júl. 5.                    Szép nap, rút éj – Shakespeare művek, reneszánsz zene és képzőművészet                                     Várszínpad
18:00 óra               A Tercina együttes előadása Györgyi Annával és Széles Tamással

Júl. 5.                    Desdemonium                                                                                           Várszínpad
20:30 óra              Az IN-PACT (Kertész Mónika operaénekes és Halász Gábor táncművész-koreográfus) előadása

Júl. 7.                   Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója                                                                                                                                                   Várszínpad
20:30 óra             Az Orlai Produkció előadása

Júl. 10.                  Robert James Waller: A szív hídjai                                                                                                                                                     Várszínpad
20:30 óra               Az Orlai Produkció előadása

Júl. 12.                  Somogyi Gyula – Eisemann Mihály – Zágon István: Fekete Péter                                                                                                                                                       Tószínpad
20:30 óra               A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása

Júl. 14.                  Lénárd Róbert: Y-elágazás    Várkert
20:30 óra               A vajdasági Tanyaszínház előadása

 Júl. 16.                  Andrási Attila: Fehér szarvas                                       Várszínpad
20:30 óra               Az Udvari Kamaraszínház előadása

Júl. 17.                  Kárpát-medencei Irodalmi Gála                                       Várszínpad
20:30 óra               Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia előadása

Júl.19.                   Eck Attila: A veszett brigadéros                                       Várszínpad
20:30 óra               A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása

Júl. 21.                  Hubay Miklós: Elnémulás                                       Várszínpad
20:30 óra               A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadása

Júl. 22.                  Duncan MacMillan: Dolgok, amikért érdemes élni                                       Várszínpad
20:30 óra               A Játékszín előadása

 Júl. 24.                  Szarka Gyula – Szálinger Balázs: Zenta, 1697                                         Tószínpad
20:30 óra               A soproni Petőfi Színház előadása

 Júl. 26.                  Karády zárkája                                       Várszínpad
20:30 óra               A Gyulai Várszínház előadása

Júl. 29.                  Nehéz istennek lenni                                                            Implom József Általános Iskola udvara
20:30 óra               A Proton Színház előadása

Aug. 1. – aug. 7.   Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása

 Aug. 1.                 Visky András: Pornó –feleségem története                                             Várszínpad 20:30 óra                             A Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház bemutatója

Aug. 2.                 Bartis Attila: Amikor                                                                                       Kamaraterem
17.00 óra               Bogdán Zsolt és a Spectrum Színház előadása

Aug. 2.            Swan lake revisited – Hattyúk tava újratöltve                                                                   Várszínpad
20:30   óra                 A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása

Aug. 3.            A színház zenéje – Cári Tibor koncertje                                                                              Kamaraterem
17.00   óra                  A Csíky Gergely Állami Magyar Színház és a Yorick Stúdió előadása

Aug. 3.                 Szép Ernő – Guelmino Sándor: Lila ákác                                                                                          Várszínpad 20:30 óra                             A nagyváradi Szigligeti Színház előadása

Aug. 4.                 Parancsolatok                                                                                                Almásy Kastély kápolnája 17:00 óra                             Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes előadása

Aug. 4.                 Örkény István: Tóték                                                                    Erkel Ferenc Művelődési Központ
20.30 óra               A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása

Aug. 5.                 „Ez már feltámadás” – Trianon 100    Várszínpad
20:30 óra               Szilágyi Enikő előadói estje

Aug. 6.                 Lewis Carroll: Alice                   Tószínpad
20.30 óra               A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása

Aug. 7.                 Elise Wilk: Eltűntek     Várszínpad
20.30 óra               A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

Aug. 8.                 Lords of the Organ IV.     Várszínpad
20:30 óra               Rákász Gergely orgonahangversenye

Aug. 9.                 Galt MacDermot James Rado Gerome Ragni: Hair       Tószínpad
20:30 óra               A Pannon Várszínház előadása

Aug. 11.                Chanson Elysée – Francia Sanzonest               Várszínpad
20:30 óra                     Közreműködik: Csemer Boglárka,  Kárász Eszter  és Szalóki Ági

Aug. 13                      Csukás István – Szitha Miklós: Gombóc Artúr, a nagy utazó                                                   Tószínpad
20:00 óra               A Játékszín előadása

Aug. 1618.           Márai Sándor Napok

Aug. 16.                „… én fáradt vagyok Európától”                                                                                                                                      Kamaraterem
17:00 óra               A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása

Aug. 16.                Márai Sándor: A kassai polgárok                                                                                                                         Várszínpad 20:30 óra               A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház bemutatója

Aug. 17.                Élet, bor, humor, az ismeretlen Márai                                    Kamaraterem 17:00 óra      Hirtling István és Mészáros Tibor előadói estje

Aug. 17.                Márai Sándor: Kaland                                                                   Erkel Ferenc Művelődési Központ 20:30 óra      A kassai Divadlo Thalia Színház előadása

Aug. 18.                Márai Sándor: Hallgatni akartam                                                                                       Kamaraterem
17:00 óra               A Vígszínház előadása

Aug. 18.                Márai Sándor: Eszter hagyatéka                                      Várszínpad
20:30 óra               A Spirit Színház előadása

Aug. 21.                Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye                                                                                                                Várszínpad
20:30 óra               A József Attila Színház előadása

Aug 22-23.            Ingyenes bábelőadások        Vár körül
17:00 óra

Aug 22.                 Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál                                                                          Várszínpad
19:00 óra               Fellépők Herczku Ági és Bandája, Malek Andi Soulistic, Szirtes Folk Band

Aug 23.                 XXVIII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál                                                                                                Várszínpad
19:00 óra              Fellépők: Silhouette&Vinx, Dominique Di Piazza és Vincent Mascart a Nagy János Trióval, Hadrien Feraud/Borlai Gergő Project

Aug. 26.                Alan Jay Lerner – Frederick Loewe: My fair Lady                                                                                                                                                       Tószínpad
20:30 óra               A Békéscsabai Jókai Színház előadása

 Aug. 29.                W. Shakespeare: Hamlet                                       Várszínpad
20:30 óra               A Gyulai Várszínház és a nagyváradi Szigligeti Színház közös bemutatója

 A Gyulai Várszínház a műsorváltozás jogát – a jelen pandémiás helyzetben hangsúlyozottan – fenntartja.

gyulaivarszinhaz.hu
facebook.com/gyulaivarszinhaz

CÍMKÉK: