„Embernek röpülni boldogság”

|

Latinovits 90

Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Keleti Éva felvétele (alsó kép)

„A színész után csak emlékek maradnak. Játékemlékek. Halálával művészete megszűnik. A kortársak halálával emléke is kivész. Festmény vagy fénykép marad utána, halott mozgókép, valamely régi pillanat viaszlemeze, kellékek, rossz kalap, sétabot, sír. Élete szűntével varázsa is megszűnik. (…) Neve szomorúan és értetlenül egy régi plakáton marad és a fekete betűk az utókornak annyit sem jelentenek, mint ásatáskor előbukkanó koponyacsont, antik fazék, elfeketült pénzdarab.” (Latinovits Zoltán: Ködszurkáló, 1973)

Latinovits Zoltán pályafutásából sokféle mozzanat kiemelhető. Keleti Éva egy évben született a színésszel, s jubileumi kiállításainak sorában ott látjuk a Latinovits Zoltánról készült gyönyörű képeket. A különböző tévécsatornákon föl-föl-bukkannak azok a filmek, amelyekben Latinovits jelentős szerepet kapott. A Bajor Gizi Színészmúzeum megemlékező kiállítás látványát Kemény Gyula tervezte, aki arra törekedett, hogy minél sokfélébb és mozgalmasabb képet tárjon a látogatók elé. Ezért a dokumentumok, a plakátok és a fényképek mellett sok-sok szöveget látunk, és az érintőképernyős digitális eszközökön régi előadások és előadóestek is megidézhetők.

Képek a debreceni évekből

A kiállítást Gajdó Tamás színháztörténész rendezte.

– Izgalmas feladat volt azért is, mert igen kevés tárgy maradt fönn, illetve kevés tárgyhoz tudtunk hozzáférni. Egyetlen ballonkabát és egy kellékgyertyatartó, amit így megmutathatunk. A jelmezek is eltűntek, mert átszabták, felhasználták őket, vagy nem tartották megőrzésre érdemesnek őket. Ki kellett lépni a tárgyak bűvöletéből, így inkább Latinovits szellemiségét szeretnénk megragadni.  A kiállítás címe azért „embernek röpülni boldogság”, mert úgy érzem, hogy amikor ő kiállt a felvevőgép elé vagy a színpadra, akkor boldog volt.  Azokat a pillanatokat akartuk a közönség elé tárni, amikor úgy érezhette, hogy megvalósíthatta vágyait, elképzeléseit. A színészi sikereire helyeztük a hangsúlyt.  Nem tudtuk azt bemutatni, hogy milyen lett volna az ő színháza, amiről mindenki beszélt, mert nem találtunk hozzá kapaszkodót. Van a Ködszurkálók című könyve, amelynek ott vannak az idézetei, s ott vannak azok a történetek, amelyek mindig érvényesek maradnak, és ott vannak a filmjei, amelyeket mindmáig csodálunk. Ma is intenzív élményt ad Latinovits Zoltán versmondása, színészi játéka, filmszereplése.  Ezekből megpróbáltunk minél többet összegyűjteni és bemutatni.  Van, amiről kis felvételtöredék áll rendelkezésünkre, van, amiről hangfelvételt is találtunk, s vannak rajzok, fotók. Ezekből próbáljuk megfejteni, hogy mi is volt a színész Latinovits Zoltán titka – akit először Nagy László nevezett színészkirálynak. Nem volt egyszerű ezeket a mozaikcserepeket összerakni a kiállítás kurátorának. De nem egyszerű a befogadónak sem.”

„Embernek röpülni boldogság”
Latinovits Zoltán (1931-1976)
Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban
Megtekinthető 2021. október 31-től 2022. augusztus 31-ig.

CÍMKÉK: