Az önkívület határán

|

Könyv készül Bertók Lajosról

Az olvasók támogatását kérik a szerkesztők és a kiadó

Bertók Lajos nemzedékének egyik legtehetségesebb színésze volt. Mivel távol tartotta magát a bulvártól, a nagyközönség számára szinte ismeretlen maradt. De akik látták őt Debrecenben, Szegeden, a Budapesti Kamaraszínházban vagy Zsámbékon, azok felfigyeltek különleges játékára. Alakításai egyre nagyobb szakmai figyelmet kaptak. 2002-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfialakítás díját kapta, a következő évben a színházi kritikusok is őt választották a legjobb férfiszínésznek.

Bertók Lajost 2006-ban alkotóereje teljében – és legnagyobb filmes sikere kapujában – ragadta el negyvenévesen a Duna. Sorsa és végzete azóta is foglalkoztatja a színházi szakmát, pályatársait és egykori rajongóit. Halálának 15. évfordulójára három barátja, tisztelője egy olyan kötetet állított össze, amely közelebb hozhatja Bertók Lajos színészetét azokhoz, akik ismerték és szerették őt. De talán azokhoz is szólhat, akik szeretik a színház- és filmművészetet, értékelik az igényes, egyedi színészi alakításokat, de Bertók Lajosnak még csak a nevét hallották.

A könyv cikkek, interjúk, kritikák részleteiből és az azokkal párbeszédet folytató művészi fényképekből áll. Bertók művészi pályájának nagy pillanatait villantja fel a Schiller Kata által kiválogatott 61 kép. Ehhez illeszkedik a Furka Bea és Dégi János által válogatott 61 rövid szöveg, részletek különféle interjúkból, kritikákból, nekrológokból és visszaemlékezésekből. Ezek nemcsak egy életút és egy művészi pálya állomásait jelzik, hanem talán a színész titokzatos személyiségének megfejtéséhez is közelebb vihetik az olvasókat. A legendás előadásokat, illetve a színész képzőművészeti munkáit bemutató képek mellett a művész olyan arcait is felvillantja a kötet, amelyet a nagyközönség nem láthatott.

László Zsolt és Bertók Lajos a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött című előadásban         Budapesti Kamaraszínház, 2002, rendező: Sopsits Árpád

Az önkívület határán című kötet egy rendkívüli pályakép vállaltan szubjektív lenyomatát kínálja. Generációjuk egyik legnagyobb színészét így próbálja másokhoz is közelebb hozni a három egykori barát. Bertók Lajos halálának 15. évfordulójára sajnos nem sikerült megjelentetni könyvüket. A Selinunte kiadó azonban évfordulóktól függetlenül fontosnak tartja azt, hogy a magyar színházművészet meghatározó színészeinek emlékezetét életben tartsa. Ezért állt a három szerkesztő vállalkozása mellé. De a könyv kiadására csak akkor vállalkozhat, ha kellő számú érdeklődőt talál, akik megvásárolnák a kötetet. Bertók Lajos tisztelői, művészetének kedvelői a könyv előrendelésével jelezhetik érdeklődésüket.

A kötet előrendelhető a Színházi könyvek webáruházban: https://szinhazikonyvek.hu/az-onkivulet-hataran-bertok-lajos-szineszete (Kérünk mindenkit, hogy az előrendelés során olyan fizetési módot válasszon, amely nem igényel előre történő fizetést.)

CÍMKÉK: