Kisvárdai díjak, 2022

|

Galló Ernő, Hunyadi István, Barabás Árpád, Szvrcsek Anita, Szilágyi Míra..

A Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának Díjazottjai

A legjobb előadás: Nagyváradi Szigligeti Színház         Nyikolaj Erdman: AZ ÖNGYILKOS          Rendező: Botos Bálint          Fotó: Tugya Vilmos

2022. június 24. és július 2. között rendezték meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A színházi seregszemle idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház volt.

 

Érkeztek társulatok a többi között Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, illetve Sopronból, Komáromból és Gyuláról.

A magyarországi társulatok közül például a Játékszín, a CSAK! – Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió lépett színpadra.

Kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthatott a közönség öt helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A július 2-ig tartó programsorozaton volt gasztroszínház, kulturális-kulináris est, zenés műsor. A színésztréninget idén Balázs Zoltán színész-rendező vezette, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be szakemberek a fiatalokat.

A 2022-es év zsűritagjai Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás  rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró.

A díjátadón beszédet mondott Pataki András, aki Csák János kulturális és innovációs miniszter urat képviselte, Leleszi Tibor, Kisvárda Város Polgármestere, valamint Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő. A szakmai zsűrit Zalán Tibor képviselte a színpadon.

A fesztivál idei díjazottjai:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Magyar Színházak.34.  Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor, valamint Pataki András) Életmű-díjjal tüntette ki a többek között a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatóját, Meleg Vilmos színművészt.

Meleg Vilmos         Fotó: Ilovszky Béla

Szintén Életmű-díjat vehetett át Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház Örökös Tagja.

Beke Sándor          Fotó: Ilovszky Béla

A szakmai díjakat Pataki András, dr. Seszták Miklós, Leleszi Tibor, és Nyakó Béla adta át:

A színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért a szakmai zsűritől a legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház

AZ ÖNGYILKOS című előadása kapta.

A legjobb előadás: Nagyváradi Szigligeti Színház         Nyikolaj Erdman: AZ ÖNGYILKOS          Rendező: Botos Bálint          Fotó: Tugya Vilmos

A huszonegyedik században is érvényes commedia de’ll arte – forma megteremtéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház A FOGADÓSNŐ című előadását jutalmazták.

Zentai Magyar Kamaraszínház – A fogadósnő   Rendező: Mészáros Tibor      Fotó: Tugya Vilmos

Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A DOKTOR ÚR című előadásáért kapott díjat.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – A DOKTOR ÚR         Rendező: Keresztes Attila

A Szakmai Zsűri elismerő oklevelét, az előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán két társulat kapta:

Újvidéki Színház Mephisto című előadása.

Újvidéki Színház  – Mephisto    Rendező: Boris Lijesevic     Fotó: Tugya Vilmos

Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok című előadása

Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok         Rendező: Kokan Mladenovic           Fotó: Tugya Vilmos

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést.

Galló Ernő

A Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vette át a díjat.

Hunyadi István

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a darab főszereplője kapott díjat.

Barabás Árpád

A Komáromi Jókai Színház Az örökség című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anita vehette át a díjat.

Szvrcsek Anita

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművészet díjazták.

Szilágyi Míra

Kisvárda Város Polgármesterének Díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház FORRÁSPONT című előadása kapta.

Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház – FORRÁSPONT

A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Woyzeck című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője Szőke Zsuzsi kapta.

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat – Woyzeck         Rendező: Albu István

KISVÁRDAI FESZTIVÁL, 2022

CÍMKÉK: