Az Irodalom éjszakája volt Debrecenben

|

Kortárs világirodalom a Csokonai Színház színészeitől

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Debrecenben az Irodalom Éjszakája programsorozatot, mely során nemzetközi kortárs szerzők munkáit olvasták fel a Csokonai Színház színészei a város különböző pontjain.

Hajdu Imelda         Fotó: Máthé András

Június 10. és 12. között az EUNIC Hungary kezdeményezésére ismét megrendezték a világirodalmi programsorozatot Debrecenben, amely először 2019-ben került a város porondjára. A formabontó irodalmi happening európai, japán, izraeli, török kortárs szerzők szövegeiből válogató idei kínálata a „vészkijárat” tematikára épült és a Csokonai Színház művészeinek előadásában egyedülálló élményeket eredményezett.

„Az Irodalom Éjszakája programnak idén különleges hangulatot adott a kulturális újranyitás” – mondta Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. „Nem csak a kortárs világirodalom találkozott a közönséggel, hanem a színészeink is újra személyesen találkoztak a nézőkkel. Debrecen ismét bizonyította, hogy az irodalom városa, és nem csak a magyar irodalomé, hanem a kortárs világirodalomra is nyitott város” – tette hozzá.

Kubik Anna felolvas        Fotó: Máthé András

Adorján Beáta, a színház dramaturgja, a debreceni rendezvény főszervezője így összegezte az idei tapasztalatokat: „Szervezőként is érezhető, de a résztvevők visszajelzései is egyértelművé teszik, hogy az idei rendezvény az eddigiek legsikeresebbike volt. Az idei szövegek is nagyszerűek voltak, a tavalyi válogatáshoz képest talán több humorral, ami még élvezhetőbbé tette a befogadást.”

„Az érdeklődés, a figyelem, a hála, az emberi tekintetek újra hitet adtak, hogy bárhol és bármikor helye van az irodalomnak, és mindennemű művészetnek egyaránt. Őszinte érdeklődés és találkozások fonták körül az Irodalom Éjszakáját” – beszélt saját élményeiről Hajdu Imelda, aki a Csokonai Színház színészeként a svájci Demian Lienhard szavait tolmácsolta a Sesztina udvarban.

CÍMKÉK: