Irén, te édes!

|

In memoriam Psota Irén. Keleti Éva fotóival

Psota arca nem egy arc, hanem milliónyi, akár a szerepekben, akár a hétköznapokban.

Psota         Keleti Éva felvétele

Psota. Kiejtve ezt a szót, felidéződik a hang, a tekintet. A színész abban a pillanatban él, amelyben alakít. Csak az a pillanat van, másnap este már más. Vagy megszületik a csoda, ami emlékezetes, vagy olyan, mintha nem is létezett volna.

Rá ez nem érvényes. Hatott és hat ma is. Könyvei: Szerelmeim, szerepeim és a szemtanúk (Iris Kiadó, 1988.), PSOTA (Urbis Kiadó, 2004.), Csak a halálom előtt olvasható el, de siess! (Urbis Kiadó, 2008.), és lemezei is őrzik emlékét. Amikor elhunyt, Almási Éva, a Nemzeti Színésze alapítványt hozott létre a tiszteletére, amely díjat is oszt annak a színpadi sokszínűségét bizonyító színésznőnek, akinek kiemelkedő tehetsége Psota örökségéhez méltó. 2017-ben Hegyi Barbara, tavaly Hernádi Judit érdemelte ki a díjat.

A Balassi Kiadó (az igényes tudományos könyvek kiadója) egy tartalmában és formájában, tipográfiai és nyomdai kivitelezésében is gyönyörű kötetet adott ki Keleti Éva fotóival. (Egy könyv is tud lenni gyönyörű, ha képesek olyanra formálni-nyomni. Elég ritka élmény.) A képek mérete olyan, hogy érvényesíti a felvételek esztétikumát, a tekintetet és a kezek játékát. Psota arca nem egy arc, hanem milliónyi, akár szerepekben, akár a hétköznapokban. Ott a tekintetében a fény és a fájdalom.

Ezt a gazdagságot képes Keleti Éva megjeleníteni, aki az egész életutat végigkísérte. Psota kilenc éve, születésnapján lépett utoljára színpadra. A pillanatot Keleti Éva örökítette meg; ez a kép került a könyv hátlapjára. Belül pedig gyönyörű felvételek és emlékezések sorakoznak. Emlékezik Keleti Éva, Lengyel György rendező, a pályatársak: Almási Éva, Huszti Péter, Béres Ilona, Szerednyey Béla, Pindroch Csaba (vele utolsó szerepében, Az öreg hölgy látogatásában játszott), Kiss Mari, s Szakály György balettművész, aki táncolhatott vele és Balázsovits Edit, aki gyerekként ismerhette.  Karácsony Ágnes pedig egy Psotával készült interjút idéz.

A drámától a bohóctréfáig műfaja volt a Psota. Keleti Éva felvételei hitelesen idézik.

A kötetet Czeizel Balázs tervezte, Soóky Andrea szerkesztette. Nyomdai előkészítését az Arktisz Stúdió végezte.

Irén, te édes! In memoriam Psota Irén. Keleti Éva fotóival, Balassi Kiadó, Budapest, 2018. 184 oldal, 4000 Ft

CÍMKÉK: