Görög László kapta a Gábor Miklós-díjat

|

Shylock megformálásáért

A színházi élet rangos elismerését, a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat idén Görög Lászlónak ítélte a szakmai kuratórium, Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című, Mohácsi János rendezte előadásban.

Görög László         Fotó Éder Vera

A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón „adta át”, kisebb konferenciabeszélgetés keretében április 7-én, Gábor Miklós születésnapján.

A díjról

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. 2017 óta Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, a tagok: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus. Vass Éva – aki tavaly elhunyt – az alapító jogutódjának Alföldi Róbertet jelölte ki.

A Gábor Miklós-díjasok listáján László Zsolt az első név, s követte őt az évek során Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, tavaly pedig Nagypál Gábor.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó bruttó 300 ezer forintos pénzjutalmat  hosszú éveken át az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította, majd elállt a díj támogatásától, s azóta – tavaly és idén – zömmel magánszemélyek adták össze, valamint értékes támogatást nyújt a Stalker Stúdió.

A Gábor Miklós-díj plakettje

A díj névadójáról

A Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művész Gábor Miklós a XX. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Filmszínészi pályája széles körben tette ismertté és kedveltté; a Valahol Európában-tól a Mágnás Miskán és a Budapesti tavaszon át az Apáig sorolhatnánk hosszan legendás filmjeit. Színházi karrierje a Madáchban ívelt fel, majd a Nemzeti következett, azután visszatérés a Madáchba. Intellektuális nyitottságára és szakmai megújuláskészségére mi sem jellemzőbb, mint hogy 56 évesen Ruszt József hívására a kecskeméti színházhoz szerződött társával, színésznő-feleségével, Vass Évával együtt. Gábor Miklós nemcsak színészként volt kiemelkedő – képzőművészként is tehetségesnek bizonyult, s íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

Shylock: Görög László         Fotó: Éder Vera

A díjazottról

Görög László Shylock- alakításáról írta A velenceiek című kritikájában Gabnai Katalin:

„Megrendítő, nagy alakítás Görög László sebzett és sebezni akaró Shylockja. Kősziklaként áll az utolsó képben, a megtört Jessica és a valamit éppen felfogó Antonio között, s szinte érezni, ahogy belenő a földbe. Az évad nagy pillanata ez.”

Görög László 1964-ben született Debrecenben; 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig játszott a Radnóti Színházban, majd közel ugyanennyi ideig tartó szép színészi korszak kötötte az egri Gárdonyi Géza Színházhoz. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház színésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításokkal örvendeztette meg a közönséget, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje. A Jászai Mari-díjas színész A velencei kalmárban nyújtott teljesítményéért tavaly elnyerte a Színikritikusok díját, most pedig a Gábor Miklós-díj kitüntetést.

CÍMKÉK: