Frankenstein-terv

|

Kerek évfordulót ünnepel a Proton Színház 

A társulat alapító előadását idén szeptemberben 150. alkalommal tűzik műsorra

Fotó: Bálint Dániel

A 2007-ben bemutatott Frankenstein-terv 13 év alatt bejárta Európát, sőt még Ázsiába és Dél-Amerikába is eljutott. A darab ezalatt az idő alatt mit sem vesztett aktualitásából: „A Frankenstein-terv központi kérdése, hogy mit tehet és mit nem tehet a más ember ezen a helyen, ahol mi, a többség fogalmazzuk meg kényszerűen, hogy mi is a másság, napi érdekeink, lakóhelyünk és adott pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében.” – olvasható az előadás szinopszisában.

Mundruczó Kornél rendezése több díjat is nyert: a 2008-as Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb előadásnak járó díjat, illetve a közönségzsűri díját, a legjobb női főszereplő pedig a Monori Lili lett. Az ő szerepét a 90. előadás után Spolarics Andrea vette át, aki korábban a Rendőrnőt alakította az előadásban. Mellette Rába Roland, Mezei Kinga, Derzsi János, Terhes Sándor, Stork Natasa, Orth Péter és Kiss Ágota láthatók a Mary Shelley regényéből készült adaptációban, amelyet 2010-ben a belgrádi 44. BITEF Fesztiválon különdíjjal jutalmaztak.

„De tulajdonképpen mi is ez az egész? Valóságshow? Installáció? A válasz: fiktív történet, amely egy hétköznapinak tűnő társadalmi drámából egyik pillanatról a másikra véres krimivé változik.” (Menų faktūra, Litvánia)

A jubileumra készülve a tavasz során a színdarabban szereplő színészek karanténvideókat forgattak, a belőlük készült sorozat a Proton Színház Facebook oldalán tekinthető meg. Az előadást pedig a Trafó Kortárs Művészetek Háza melletti külső helyszínen 2020. szeptember 13-án és 14-én láthatja a közönség.

Az évad során november 5-én és 6-án újra visszatér a Trafó színpadára a J. M. Coeetze regénye alapján készült Szégyen, január 12-én és 13-án pedig a Látszatélet kerül ugyanitt műsorra.

CÍMKÉK: