Evita a Margitszigeti Színházban

|

Asszony a történet mögött

A Margitszigeti Szabadtéri Színház idei szezonjának kiemelt eseménye lesz Andrew Lloyd Webber zeneszerző és Tim Rice szövegíró egyik legsikeresebb és legnépszerűbb musicalje, az Evita. Az előadás és a Madonna címszereplésével készült film sikeréhez hozzájárult, hogy egy valós személy életét és történetét állította a színpadra és a mozivászonra a kiváló szerzőpáros.

Fotó: AP Photo

Evita visszatér a szigetre

A musical egy páratlan élet és egy kivételes karrier igaz történetét meséli el, monumentális képekkel és hatalmas zenei élménnyel. A darab 1980-as első magyarországi bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt. Idén nyáron visszatér ide a musical, amely az emberi sorsok megható ábrázolásának, valamint megragadó zenéjének köszönhetően a musicalek legnagyobb klasszikusai közé tartozik. A frissen készülő darab a Margitszigeti Színház és a Győri Nemzeti Színház közös produkciója, melynek bemutatója július 5-én lesz a Margitszigeten, valamint július 6-án is látható lesz majd más szereposztással is. A főbb szerepekben: Horváth Mónika, Gadó Anita, Szemenyei János, Pesák Ádám, Csengeri Attila, Nagy Balázs és Kocsis Dénes látható. Rendező: Bakos-Kiss Gábor.

Asszony a történet mögött

A törvénytelen gyerekként született, szegénysorból jött lány színésznői karrierjét feladva lett Juan Perón, argentin elnök felesége. Férjének 1946-os elnökválasztáson aratott elsöprő győzelmében már óriási szerepe volt. Házastársa oldalán kulcsszerepet játszott a kampányban, fáradhatatlanul járta a vidéket és Perónt éltető szónoklatokat tartott. Az emberek úgy érezték, hogy Evita egy közülük és sokat tesz sorsuk jobbra fordításáért. Az egyszerű emberekre delejes erővel ható, ambiciózus asszony vitte keresztül a nők szavazati jogának törvénybe iktatását.

Argentína a történelmi események és politikai fordulatok kiszámíthatatlan óriása, egy hely, amely őrzi és kínálja a kalandot. Webber musicalje erre a pezsgő, pulzáló világra összpontosít. Nem csoda, hogy még Madonna is megtett mindent annak érdekében, hogy ő lehessen Evita; az énekesnő a filmforgatás alatt szinte eggyé vált a szereppel.

Eva Perón egész életében attól rettegett, hogy nevét elfelejtik, de félelme alaptalannak bizonyult, ma is az egyik legismertebb argentin személyiség, rajongói szinte szentként tisztelik. 2002-ben múzeuma nyílt, arcképe nemcsak a százpezós argentin bankjegyen látható, hanem még bélyegeken is visszaköszön, és megjelent a Time magazin  címlapján is.

31 méter magas, 24 méter széles és 15 tonnás vasportréja az argentin egészségügyi és szociális minisztériumot díszíti, mivel az épület balkonján állva tartotta utolsó beszédét. Nevét város (Ciudad Evita) is őrzi Buenos Aires közelében. Munkássága és személyes varázsereje maradandó nyomot hagyott a történelemben és a popkultúrában is.

CÍMKÉK: