Évadot nyitott az Örkény Színház

|

Liliom, Solness, Örkény Kert..

Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbáival vette kezdetét a 2022/2023-as évad az Örkény István Színházban. Az új színházi szezonban nyolc bemutatót, köztük hat ősbemutatót tervez a társulat.

Az új évad imázskampányában az Örkény arcai, színművészei kerülnek előtérbe: a művészek új portréfotóit Znamenák István készítette. A fotózással egybekötve a színház kreatív munkatársai kisvideókat is készítettek, amelyeket a nézők az Örkény Kerten, valamint az évad során a közösségi média-felületeken (Facebook, Instagram, Youtube) tekinthetnek meg.

AZ ÉVAD BEMUTATÓI

A 2022/2023-as évad első bemutatóját október 6-án tartják az Örkény Stúdióban. Henrik Ibsen Solness című színművét Gáspár Ildikó viszi színre Mácsai Pál, Hámori Gabriella, Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Bajomi-Nagy György, valamint Szaplonczay Mária negyedéves színészhallgató előadásában.

Az évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát október 7-én a Liliom nyitja: Molnár Ferenc színművét Kovács D. Dániel rendezésében láthatják az érdeklődők. Az előadás címszerepét Patkós Márton, Juli szerepét pedig Józsa Bettina játssza. A további szerepekben Kókai Tünde, Vajda Milán, Szandtner Anna, Znamenák István, Jéger Zsombor, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztály hallgatói, Kovács Dorottya, Baranyi Emma, Juhász Bence, Kerek Dávid, Liber Ágoston, Nemes Tibor, Szász Gabriella láthatók.

December 21-én mutatja be a társulat a Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást. Az ősbemutatót Polgár Csaba viszi színre. Az évad harmadik nagyszínpadi premierjét februárban tartja a színház, ekkor Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten című drámáját láthatja a közönség, Mácsai Pál rendezésében. Az előadás alapfelvetése – a szerző Terror című darabjához hasonlóan – hogy a közönség bevonásával tematizálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi: ez április 21-én Jean Luc Lagarce kortárs francia szerző A várományos című komédiája lesz.

Kovács D. Dániel

Az Örkény Stúdióban februárban kerül bemutatásra a Kárpáti Péter által írt és rendezett, Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkció. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség.

A társulat tagjai között köszöntik Friedenthal Zoltánt, aki korábban szabadúszóként többek között a Pintér Béla és Társulata, a Narratíva Társulat és a Katona József Színház előadásaiban szerepelt.

Mácsai Pál bemutatta a színház új műszaki és ügykezelési munkatársait is. Szót ejtett a tovább nehezedő anyagi körülményekről, a rezsiárak növekedésének várható kemény hatásairól.  Hangsúlyozta, hogy a bemutatók számát tartani tervezik, de ma pár hónapnál senki nem lát messzebb. Mindezért a szakmai munka minősége minden eddiginél fontosabb. A színház fontosságáról nem interjúkkal vagy üzenetekkel, hanem megkerülhetetlen előadásokkal győzhetik meg a vékonyodó pénztárcájú nézőket.

Elmondta, hogy a színház öt jelölést kapott a 2022. évi kritikus – díjakra, amelyeknek átadó ünnepségét az Örkényben tartják, október 18-án, 20 órakor. A díjakat a színház pártoló tagjai adhatják át a nyerteseknek.

ÖRKÉNY KERT

A színház szeptember 10-én, a tizenegyedik Örkény Kerttel köszönti az új évadot a Madách téren. A programok között szabadtéri klasszikus és könnyűzenei eseményeket, színházi előadásokat, beszélgetéseket, valamint ismeretterjesztő előadásokat is találunk, és természetesen sor kerül az Örkény Színház társulati tagjainak immár hagyományos koncertjére, az „Esztrád”-ra is.

Az Örkény Kert programja

Helyszín: Örkény Színpad
14:00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Polgár Csabával
16:00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Znamenák Istvánnal
17:45 Esterházy Péter: Oratorium balbulum. Előadja: Mácsai Pál
19:00 Babits Mihály: Jónás könyve. Előadja: Csuja Imre

Helyszín: Örkény Stúdió
15:30 Mindentudás: Für Anikó a fenntarthatóságról
16:30 Mindentudás: Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

Helyszín: Madách tér, kisszínpad
15:15 Wesley Károly Kórus. Karnagy: Iványi Tamás
17:15 Klarinétkoncert Kovács Béla klarinétművész emlékére. Közreműködnek: Kiss Gy. László, Bartek Zsolt, Kápolnás Attila, Tóth Csaba klarinétművészek
19:15 A Műszak meg a Többiek koncert. Közreműködik: Józsa Bettina, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt és Petrik György, Almási Tamás világosítók

Helyszín: Madách tér, nagyszínpad
16:15 Danubia Ütőegyüttes
18:15 Fanfara Complexa
20:00 Örkény Esztrád

Bővebben itt

CÍMKÉK: