Átadták az Eiffel Műhelyház naperőművét

|

Egyedülálló fejlesztés

 A kulturális szektorban egyedülálló innovációnak mondható napelemparkot adtak át a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza területén. A 12.000 m2-es területen létrejött 320 kW teljesítményű kiserőmű pályázati forrásból, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával jött létre. Az ünnepélyes átadón részt vett Steiner Attila, a tárca energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az Eiffel Műhelyházhoz tartozó, az egykori MÁV Északi Járműjavító forgóvázcsarnokában létrejött díszletraktár, az OPERA Depó lapostetején 872 napelem telepítésével kialakított kiserőmű mostantól havi 10 millió forint értékben termel villamosenergiát. Ezzel járul hozzá a Kőbányai úti háttérbázis energiaellátásához. Az intézmény a nyári hónapokban megtermelt energiamennyiséget teljes mértékben felhasználja, a téli hónapokban pedig belső szabályozásban gazdálkodik vele.

Az átadón Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt év is megmutatta, az energia hozzáférhetősége nem mindig egyértelmű, így a beruházás megvalósítása nagyfokú előrelátásra utal.

Ókovács Szilveszter, az OPERA főigazgatója emlékeztetett, hogy 300 milliárd forint értékű és több százezer épített négyzetméternyi ingatlanportfóliójával a Magyar Állami Operaház a kulturális szféra valószínűleg legnagyobb energiafogyasztója, így energetikai problémái is elsőrangú kérdést jelentenek.

A minisztérium támogatásával megvalósult környezetbarát, innovatív beruházást az OPERA a jövőben a jogszabályi kategória felső határáig, vagyis 500 kW-os teljesítményig tervezi bővíteni.

CÍMKÉK: