Egy római tragédia

|

Megalakulásának 75. évfordulójára emlékezett a Tompa Miklós Társulat

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata új bemutatót tűzött műsorra március 10-én, megalapításának 75. évfordulóján.

Gáspárik Attila vezérigazgató         Fotók: Bereczky Sándor

A világjárvány okozta megszorítások miatt a színház ezúttal nem ünnepelhetett többnapos eseménysorozattal, de új produkciójával a megemlékezés jegyében szólította meg közönségét. Keresztes – Szabó – Demény – Apostolache Egy római tragédia című,  Paul és Franz von Schöntan A szabin nők elrablása című 19. századi bohózata nyomán készített átirata Keresztes Attila művészeti igazgató rendezésében a mai, helyi közösség életére, és magára a színházra reflektál bőséges humorral. Az új bemutató kapcsán Keresztes Attila kiemelte, az évforduló nem választható el a visszatekintéstől és az önreflexiótól, de fontos, hogy mindezt a jelenből, az ittlétből merítkezve tegyük.

A bemutatót követően Gáspárik Attila vezérigazgató köszöntötte az alkotócsapatot, majd hangsúlyozta, az elmúlt év a maga nehézségeivel mély nyomot hagyott mindannyiunkban, ennek ellenére a társulat még elszántabban állt neki a munkának, azzal a reménnyel, hogy megmutassák, a művészet, vagyis az élet fog győzni mindenek felett. A vezetőség nevében megköszönte a színház összes alkalmazottjának, és kiemelten a műszaki személyzetnek azt az áldozatos munkát, amivel napról napra „láthatatlanul” szolgálják a színpadot, az alkotókat, a művészetet.

Keresztes Attila művészeti igazgató

Az évfordulót hangsúlyozandó, Varga Balázs felolvasta Demeter András Istvánnak, a Művelődési Minisztérium marosvásárhelyi születésű államtitkárának a köszöntő levelét, melyben a 75 éves mai színház eleven mivoltát és a mindenkori Székely Színház összetartó erejét, szellemi központként való működését emelte ki.

Az est záró momentumaként a társulat a közönséggel közös születésnapi fotót készített.

Az Egy római tragédia című zenés vígjáték legközelebb március 26-án és 27-én 18 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

CÍMKÉK: