Bogozd ki!

|

Egressy Zoltán: Gordiusz / TRIP WebSzínház

Milyen hatással van a karantén az emberi kapcsolatokra? Erősíti vagy még inkább szétzilálja őket a tény, hogy nincs esélyünk szabadulni egymás társaságából? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Egressy Zoltán Gordiusz című drámája, amelyet a TRIP WebSzínház felolvasó produkciójában tekinthettem meg 2020 júniusában.

Hartai Petra, Pál András és Fazakas Júlia

A dráma helyszíne egy egyszerű, hétköznapi lakásbelső, ahonnan szereplőink kétségbeesetten keresik a kiutat, miközben saját kibogozhatatlan kapcsolati hálóikban is boldogulni próbálnak. Egy boldogtalan házasság mindennapjaiba nyújt betekintést az alig negyvenperces előadás, ahol a megcsalás, a hazugságok és az alakoskodás bármilyen szappanoperával felveszik a versenyt. Az így csapdába esett szereplők: Tibor, Emma és Éva némileg egysíkú karakterek. Emma, az önérzetes feleség (Fazakas Júlia) igazi matriarcha, könnyedén uralkodik jámbor férjén, perlekedik, bármilyen kijelentésre azonnal riposztol. Igyekszik kerülni minden olyan kapcsolatot, ami érzelmi kötődéshez vezethetne, ugyanakkor mintha anyai érzésekkel viszonyulna a nála tíz évvel fiatalabb Éva iránt. Szöges ellentéte, a huszonéves naiv takarítónő, Éva. Az őt alakító Hartai Petra igazán érzéki játékot nyújt a végtelenül egyszerű, ugyanakkor bájos, jó szándékú lélek szerepében. Hármuk közül leginkább Pál András Tiborja emelkedik ki. Pergő odavágásokkal és őszinte átéléssel alakítja a férjet, aki titkos viszonyt folytat a takarítónővel. Állandóan a válásról, a menekülésről beszél, miközben tökéletesen tisztában van azzal, hogy túlságosan lusta és kényelmes bárminemű cselekvéshez.

Hartai Petra és Pál András

Robbanni készülő bombaként jellemezhető leginkább a Gordiusz, ami egy rövid epizód erejéig rengeteg humorral és iróniával villant fel különböző problémákat, kérdéseket a boldogtalan házasságokról, a kommunikációs nehézségekről. Vagy arról, hogy hogyan lehet úgy élni a másik mellett évek óta, hogy valójában egyáltalán nem ismerjük őt. A megoldást azonban a fantáziánkra bízza a darab, a jelenetsor befejeződik, mielőtt bármilyen választ kaphatnánk. A néző pedig, sokkolva a látottaktól, feláll a gép elől, és gyanakodva kezdi figyelni az éppen telefonáló párját…

Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám

Játsszák: Fazakas Júlia, Hartai Petra, Pál András

CÍMKÉK: