Egressy-premier a Hatszín Teátrumban

|

Egressy Zoltán: Gordiusz

Egressy Zoltán Gordiusz című darabjának ősbemutatóját tartja a Zichy Szín-Műhely, Léner András rendezésében 2021. március 13-án 19 órakor a Hatszín Teátrum színpadán, az eSzínház közvetítésében. A darabban Fekete Lindát, Gubik Ágit és László G. Attilát láthatják a nézők.

A szerző és a stáb

Mi is lehetne aktuálisabb, mint egy karantén alatt írt darab a karanténról, illetve a be- és összezártság eleven, húsba és lélekbe vájó hatásairól egy házasságban – emelte ki Léner András rendező a bemutató kapcsán. „A pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. Ezt a kapcsolati válságot és persze „annak gordiuszi megoldását” mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben oly sokan magunkra ismerhetünk” – mondta a rendező.

„Karanténfeszültség; a férj súlyos katonai diktatúrában érzi magát, a feleség totális felhatalmazást kér a járvány idejére, a takarítónő családon belüli erőszak elől menekül a lakásba. Az érzékek pedig a papírformának megfelelően újra és újra legyőzik a makacsul feltámadó szabadságvágyat. A darab azt vizsgálja, milyen hatással van a karantén az emberi kapcsolatokra. Erősíti az összetartozást, vagy szétzilálja a szálakat? A helyszín egy egyszerű, hétköznapi lakásbelső, ahonnan a szereplők kétségbeesetten keresik a kiutat, miközben saját, kibogozhatatlan kapcsolati hálóikban próbálnak boldogulni” – mondta Egressy Zoltán.

Bártfay Rita dramaturg és Egressy Zoltán

A darabot Egressy Zoltán a Literatura Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el, amelyet a pályázatra beérkezett számtalan irodalmi alkotás mellett egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasó színházi keretek között mutattak be. A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző átdolgozta a darabot, kibővítette és véglegesítette, így a vígjáték már klasszikus színházi keretek között, online lesz látható 2021. március 13-án a Hatszín Teátrum színpadán, az eSzínház közvetítésében. A három szereplő – a házaspár és a takarítónő – szerepét László G. Attila, Gubik Ági és Fekete Linda játssza, az élő színházi előadás előtt a szerzővel Léner András beszélget.

Fekete Linda, László G. Attila és Gubik Ági

CÍMKÉK: