Két premier Szkénében

|

Háy János és Tasnádi István drámái; Udvaros Dorottya, Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Kerekes Éva

Júniusban két nagy premierrel készül a Szkéné sztászerzők munkáiból, sztár szereposztásban. Június 13-án a Nézőművészeti Kft-vel koprodukcióban, Kartonpapa címmel Tasnádi István rendezése kerül színpadra. Ezt Háy János legújabb drámája, az Elem követi június 23-án az Ördögkatlan Produkció társszervezésében.

Scherer Péter, Udvaros Dorottya             Fotó: Mészáros Csaba

A nyári szezont egy igazán különleges előadással nyitja a Szkéné színház. Június 13-i premierrel Tasnádi István, József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró Kartonpapa címmel saját darabját viszi színpadra a Nézőművészeti Kft-vel karöltve. Ez lesz a dráma bemutatkozója Budapesten.

A Kartonpapa Évája a gyász feldolgozhatatlanságával küzd: nemrég veszítette el rettegve imádott férjét, Miklóst. Ezt képtelen elfogadni, mivel az önálló döntésekkel járna, amit az autoriter férfi mellett sosem kellett „gyakorolnia”. Így kivágja őt kartonból, hogy a következő családi vacsorán megmaradjon a régi rend. Ez persze nem így történik.

 „Ez egy nagyon gazdag szimbólum, és különböző rétegei vannak, a totemek vagy az istenszimbólumok is lehetnek ilyen kartonpapák, nyilván ebben a darabban nem ezen van a hangsúly, annál maibb és közéletibb. A családdinamikában egy elvesztett családtag, főleg ha vezéregyéniség volt, ott van a halála után is és meghatároz cselekedeteket, folyamatokat, a további életet.” – nyilatkozta Tasnádi István.

A Nézőművészeti Kft. összeszokott csapata – Scherer Péter és a videón közreműködő Mucsi Zoltán –több új taggal is bővül: az előadás főszereplőjét, Évát, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottya alakítja, mellette Parti Nórát, Mosolygó Sárát, az SZFE harmadéves színész hallgatóját és Varga Ádámot is láthatjuk az előadásban.

Az előadásra jegyeket a Szkéné weboldalán lehet váltani.

Fotó: Mészáros Csaba

A hónap következő premierje egy Háy János darab Bérczes László rendezésében, amit gyakori közreműködőjével, az Ördögkatlan Produkcióval közösen mutat be a színház. Több elhalasztás után végül június 23-án mutatkozik be az Elem. Ez Bérczes László ötödik Háy János drámája és a korábbi munkáikhoz hasonlóan ezúttal is egy sűrű iróniával és fájdalmas humorral átszőtt alkotásra lehet számítani. A lemerülő játékként fémjelzett Elem az elmúlás abszurd, felfoghatatlan valóját boncolgatja.

Mucsi Zoltán             Fotó: Gálos Mihály Samu

Mucsi Zoltán, akárcsak Bérczes László, ugyancsak folyékonyan beszéli a Háy-szövegek összetett színházi nyelvét, a Nehéz című közös munkájukért 2011-ben a POSZT-on a legjobb férfialakítás díját is átvehette.

„Háy János műveit mindig átitatja egyfajta különleges humor, a történetekben mindig van valami húsbavágó, amelyekkel azonosulni tud az ember”  – beszélt Mucsi Zoltán közös munkájukról.

Az összeszokott alkotócsapathoz ezúttal Kerekes Éva, az Örkény Színház színésznője csatlakozik. Kétszereplős előadás ellenére a színészek számos karaktert megformálnak: hol fiatal szerelmesek, hol zsörtölődő nagyszülők, apák, anyák, gyermekek. Egy egész családfa körvonalazódik játékukban. Az időbeli és narratív rétegzettséget Rozs Tamás csellista, zeneszerző folyamatos jelenléte teszi igazán érzékletessé.

Az előadás júniusban kétszer – 23-án, illetve 24-én látható. Jegyek a Szkéné weboldalán érhetőek el.

Fotó: Gálos Mihály Samu

CÍMKÉK: