Beszélő levelek online

|

Hegedűs D. Géza, Fullajtár Andrea, Vándor Éva és Kaszás Gergő előadásában

 Május végén online tér vissza a Beszélő levelek, a Mozsár Műhely nagy sikerű  előadássorozata. Az ötödik születésnapját ünneplő kezdeményezés mindjárt két műsorral jelentkezik. A pünkösdi és az azt követő hétvégén adásba kerülő részekben többek között VI. György brit király, Bajor Gizi, Joe Biden, G.B. Shaw és Jászai Mari leveleiből olvasnak fel olyan jeles művészek (a teljesség igénye nélkül), mint Hegedűs D. Géza, Fullajtár Andrea, Vándor Éva vagy Kaszás Gergő.

Szántó Balázs és Ódor Kristóf

Beszélő levelek – kinyílik a hírességek postaládája címmel 2016 őszén indult útjára az a színházi-irodalmi programsorozat, melyben egy házigazda és öt előadóművész hívja különleges utazásra a nézőket: ismert és kevésbé ismert emberek, hírességek, történelmi személyek, művészek, politikusok életébe pillanthatunk bele izgalmas, különleges, szellemes, szerelmes vagy épp történelemformáló leveleiken keresztül.

Az Angliában rendkívüli népszerűségnek örvendő Letters Live ötlete nyomán az esteket Megyeri Léna indította el itthon, a budapesti Mozsár Műhelyben.

Az azóta eltelt közel öt évben a hazai irodalmi és a színházi élet legkiválóbbjai olvastak fel leveleket a havi rendszerességgel jelentkező rendezvényen.

Lackfi János szerint, aki több ízben is betöltötte már a házigazdaszerepét, „ez a produkció nagyon messzire utaztat térben, időben, gondolatban és lélekben, de pusztán a szó erejére hagyatkozik, ezáltal visszaadja a szó jelentőségét”.

Fullajtár Andrea, Kaszás Gergő

A Beszélő levelek a pandémia okozta leállás óta most első ízben lesz látható, ezúttal online formában. Május 22-én és 29-én két teljesen új, külön erre az alkalomra összeállított műsort nézhetnek meg az érdeklődők streamelve, melyet ezúttal is Böhm György jegyez rendezőként. A felvételek helyszínét a Fészek Kulturális Központ biztosítja.

A május 22-től megtekinthető közvetítés házigazdája Ódor Kristóf. Csiby Gergely, Fullajtár Andrea Kaszás Gergő, Spilák Klára és Szántó Balázs tolmácsolásában többek között megtudhatjuk, hogy miért írt panaszlevelet egy nő Steven Spielbergnek az E.T. megtekintése után; mit tanácsolt Joe Biden egy dadogó diáknak, és hogyan évődött egymással leveleiben Bajor Gizi és Vajda Ödön; de megismerhetünk néhányat a történelem legszellemesebb táviratai közül is. A műsort a Uknow Duo különleges hangulatú dalai színesítik.

Jegyvásárlás: https://online-mozsarmuhely.jegy.hu/

Az előadás május 22. 19.30 – május 23. 22.00-ig tekinthető meg a megváltott jeggyel.

A május 29-től elérhető adásban kiderül az is, hogy mit írt II. Erzsébet édesapja lányának az esküvője napján; min háborodott fel G.B. Shaw a londoni operaházban, miért szerette volna visszaadni néhány szerepét Jászai Mari, és hogyan lett egy antikvárium egy különleges barátság szülőhelye. A leveleket Eke Angéla, Epres Attila, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza és Vándor Éva olvassa fel, a műsor zenész vendége az Infusion Trióból és a Follow the Violin-ból is ismert Farkas Izsák. A házigazda: Bősze Ádám.

Jegyvásárlás: https://online-mozsarmuhely.jegy.hu/

Az előadás május 29. 19.30 – május 30. 22.00-ig tekinthető meg a megváltott jeggyel.

CÍMKÉK: