Béla és az intim szféra

|

Mészáros Béla / AlkalMáté Trupp, Jurányi Ház

Béla ezer színben fürdik és közben zenélnek is.

13686750_1176769992380895_2861990068421885363_n (2)

Mészáros Máté, Kovács Patrícia, Mészáros Béla, Szandtner Anna         Fotók: Dömölky Dániel

 

„Meglátsz egy nagy mellet (vagy kettőt) és elszáll az agyad.”

Mészáros Béla – csak 16 éven felülieknek!

                                    

Nagyjából erről szól.

A 2003-ban végzett Máté-Horvai osztály szokásos nyári, revüszerű önmarcangolása idén Mészáros Bélát vette komolyan fontolóra. Kilenc osztálytársa után most ő az alanya (címe, témája, tárgya, főszereplője, társszerzője, áldozata, stb.) az AlkalMáté Trupp Jurányiban bemutatott alkalmi produkciójának.

Béla szeret focizni, zabálni, dugni.

Béla igazi magyar virtus. De közben színész is, ezért élete nagy történéseit megszakítva, többnyire el kell futnia a színházba. Ám le kell szögezni, Bélát nem kebelezi be a színház. Béla a saját életét éli. Béla szerelmes, Béla megnősül. Béla nem bír a vérével. De bármi is történik, ő közben sármosan vonzó. Ehhez mindig tartja magát. Komolykodik, túlmagyaráz – idegesítő és ellenállhatatlan egyszerre. Imádja a nőket, ezért a nők nagyon tudják utálni. Azok, akiket épp nem imád. A többi „tejföl” lesz tőle. Béla (ahogyan előre sejtettük) némi hercehurca után végül elválik, de aztán odateszi magát és erősen megbánja az egészet. Legalábbis egy szívhez szóló szóló időtartamára. És ezzel mindent elmondtunk.

Béla (akárhogy is) a pillanatnak él. Ezt minden erejével próbálja elfogadni. És elfogadtatni másokkal is. Béla ezért többnyire nekirohan a falnak. Vagy szemben közlekedik az autósztrádán. De Béla ezt is jól veszi. Láthatjuk tehát, hogy Béla nem a modern kor gyermeke (mint tavaly Dömötör András). Elmegy ugyan a párterápiára, de ott is inkább a foci érdekli. Ha nem Béla lenne Béla, azt mondhatnánk, hogy Béla nem tudott igazán fölnőni. De legalább bátran kihasználja a gyermekes bájt, amely körüllengi.

Béla ezer színben fürdik. És közben zenélnek is.

13872787_1176769139047647_2030075628441612299_n

Mészáros Béla

Viszont a történelmi kor ezúttal nem igazán szól bele a sztoriba. (Kivéve, hogy egy közúti balesetben hősünket csaknem lekaszabolják egy túlméretezett machetével.) Az itt és most a fejekben lapul, a társadalmi hátteret a gondolkodásmód, a konfliktusok, a társas kapcsolatok mikéntje rejti. Főhősünk jellemének sziporkázó gazdagsága az intim szférában tejesedik ki. Különféle vetületeit változatosan mutatják meg a bőrébe bújó osztálytársak, az élen Mészáros Mátéval, Vajda Milánnal. Ahogy életének emblematikus nőalakját, ama bizonyos Veronikát is más, más fénytörésben mutatja, aki épp játssza. Péter Kata, Járó Zsuzsa, Jordán Adél…

13924836_1176769862380908_6356389648934564162_n

Vajda Milán, Péter Kata

Valahogy mégsem sikerül az, ami a produkciókat évről-évre színpadra állító ötletgazda, Máté Gábor elgondolásában talán a legjobb. Nevezetesen, hogy ugyanazt a karaktert több színész is megformálja, s ily módon egy adott sors, egy adott figura más-más habitusú szereplőkkel való egyidejű megjelenítése magát a történetet (kis szerencsével) korunk sorsdrámájává tágítja.

Érdekes lenne egy elemzés arról is, hogy e kollektív mű létrehozásában miként veszik ki jellemző módon a részüket évről-évre a trupp tagjai. Szandtner Anna például a tavalyihoz hasonlóan idén is előállt egy lehengerlő „magánszámmal” a válópert levezető bírónőt megformálva.

Már épp a válóper után vagyunk, mikor egy váratlan fordulattal Béla átmegy homoszexuálisba.

A közönség ledermed, pisszenést sem hallani. (Komolyan, légy se zümmög.) A fejekben viharzó gondolatok vibráló aurája már épp azt mutatja, hogy eljutottunk Freudig vagy azon is jóval túl, mikor kiderül, hogy ez csak egy színpadi szerep. Színház a színházban. Egy sima színpadi próba, amelyben Béla egy homoszexuális szerepét alakítja… Húú.

13903228_1176769762380918_7970662171302800078_n

Fotók: Dömölky Dániel

A Mészáros Béla azért jó előadás, mert nem jó előadás.

Azért nem jó, mert túl jó. Túl sokat látunk meg Bélából és ezért kicsit kevesebbet látunk bele. Bár ez nagy valószínűséggel egyéni ízlés kérdése, az AlkalMáté Trupp itt mintha átlépett volna egy lélektani határt. Nem a dolog frivolságáról van szó. Az teljesen rendben. Inkább arról, hogy ez a Mészáros Béla olyan kérdéseket vet fel, amilyeneket a többi, a Szandtner Annák, Kovács Patríciák, Dömötör Andrások soha. Vajon, másként nézünk innentől MB-re? Vajon, jó ez neki?

És a nekünk?

 Támogató: Orlai Produkció, FÜGE Produkció

CÍMKÉK: