Majdnem 20

|

Bárka-estek a Szkénében

2017. január 6-7.

majdnem20

Apropó, Bárka Színház

Nem panaszkodunk, nem nosztalgiázunk. De persze szóba kerül, hogyan született a Kapa-Pepe páros, ki rendezett legtöbbet a Bárkán (Vidovszky), hányan is írták-rendezték a Titanic vizirevüt – és persze ki mikor miért ment vagy maradt… De legfőképpen: milyen esélyei vannak ma azoknak, akik 22.00 órától eljátsszák a Majdnem 20 című kiképzést.

a beszélgetés résztvevői: Bérczes László, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz, Tasnádi István és Vidovszky György

január 6. 21 óra

Tasnádi István: MAJDNEM 20

Volt egyszer egy Bárka Színház (1996 – 2015)

Ördögkatlan Produkció

január 6 – 7. 22h

Létrehozták-játsszák: Farkas Dénes, Molnár Áron, Kovács Gergely, Császár Réka, Sipos Viki, Egri Bálint, Blahó Gergely, Bárdi Gergő

Hegedű: Czitán Róbert, A rendező munkatársa: Gyevi-Bíró Eszter

Rendező: Vidovszky György

Majdnem 20 évet élt. 1996 nyarán alapította meg a Józsefvárosi Önkormányzat és a Csányi János vezette csapat a Bárka Színházat. A társulat részben a Csányi által rendezett, legendás Szentivánéji álom alkotóira (Udvaros Dorottya, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kaszás Gergő, Tóth József, Murányi Tünde, Széles László, Vasvári Emese, Lovass Ágnes…), részben a hozzájuk csatlakozó alkotókra épült (Tasnádi István, Kárpáti Péter, Bérczes László, Cseh Tamás, Vidovszky György, Szikszai Rémusz, Gazsó György, Spolarics Andrea, Tölli Judit, Matuz János, és sorolhatjuk…). Fontos és izgalmas műhely formálódott itt, jelentős rendezők, színészek, színházi alkotók fordultak meg benne, válságok és változások közepette, de mégiscsak született és működött egy színházi műhely. Csányit Alföldi váltotta, Alföldit Seress, a Bárka Színház 2015 nyarán megszűnt. Felemelő és szomorú történet.

roplabdahalo1

A Bárka megidézésének lényege nem a nosztalgiázás, hanem a teremtő gondolkodás, a cselekvő akarat, mely arra fókuszál, hogyan lehet / lehet-e ma Magyarországon színházat létrehozni, kultúrát folytatni és teremteni.

Tasnádi így ír a Majdnem 20-ról: „Ebben a teljesen valószerűtlen utópiában egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházba, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó (Közszolgálati Egyetem) végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem. A kiképzés során jeleneteket idézünk meg/fel a Bárka elmúlt (majdnem) két évtizedének legendás előadásaiból, például a Don Quijote reprízből, amiben Kriston elbarikádozza magát a bezárásra ítélt könyvtárba… – ez lett volna a Bárka első bemutatója; de a Legyek ura-, Iskola a határon-etűdök is lesznek…”

Bárka-képek

A Bárka-estek idején a Szkénében Koncz Zsuzsa és Schiller Kata bárkás fotói láthatók az előtérben. Koncz Zsuzsa fotói az alapításról, a bontásról és építkezésről, néhány szép előadásról – és lányának, Schiller Katának képei az utolsó időkből.

Forrás: Szkéné Színház, ART7

CÍMKÉK: