Oldás-Áldás

|

Baltazár Színház

Szent Margit életéről készül előadás a Baltazár Színházban

Varga Klári

Oldás-Áldás – zenés (lelki)torna 16 ráfutásban a címe annak a monodrámának, amit Varga Klári október 30-án este 19 órakor mutat be a Baltazár Házban. Az előadást már megelőzte egy online bemutató az előző évadban, és részt vett az eSzínház fesztiváljának versenyprogramjában is. Az előadást a színház diákcsoportok számára külön is meghirdeti.

Mi közünk nekünk, ma élő embereknek Szent Margit életéhez? Hogyan dolgozzuk fel a fájdalmat, a veszteséget? Hogyan tudunk szeretni és elengedni? Hogyan taníthat minket az aszkézis, a lemondás és az állhatatosság az életigenlésre? Hogyan találhatunk vissza újra elveszettnek gondolt hitünkhöz? Ezek a fő kérdései annak a színpadi szövegnek, amelyet Árpád-házi Szent Margit történetéből kiindulva írt Varga Klári és Adorján Beáta. Az Oldás-Áldás narrátora egy negyvenhárom éves biológus, aki margitszigeti futásai közben saját lelkével és fájdalmával küzd, a helyét keresi a világban. Itt, a Nyulak szigetén találkozik Szent Margit alakjával, aki ajtót nyit számára egy új dimenzió, a belső szabadság megélése felé.

Varga Klári, a debreceni Csokonai Színház és a Baltazár Színház társulatának tagja. Az Oldás-Áldás című előadáson Adorján Beáta dramaturg mellett Katona Gábor koreográfussal és Ondraschek Péter díszlettervezővel dolgozik közösen.

„A mi előadásunk nem a Szent szenvedéstörténetéről fog szólni, ugyanis Margit alakja számomra az erőt jelenti. Napjainkban azt éljük meg, hogy minden darabokra hullik körülöttünk: ami ma igaz volt, holnapra már nem biztos, hogy az lesz, az önzetlenség és az állhatatosság pedig – úgy látom – hiánycikk. Ez a projekt számomra fontos viszonyítási ponttá vált az elmúlt időszakban, segítségével képes vagyok megfogalmazni magamnak, mik az értékes dolgok az életemben, hogy mi az, ami miatt érdemes reggel felkelnem. Szent Margit története rengeteg erőt ad nekem ehhez” – mondja Varga Klári a készülő produkcióról.

A szövegkönyv elkészítése közben olyan szerzők ihlették Varga Klárit és Adorján Beátát, mint Murakami Haruki, Kodolányi János, Krúdy Gyula vagy Szent Ágoston, de természetesen fontos ihletforrás volt a Szent Margit legendája is, valamint hallhatunk majd egy részletet Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című művéből is.

A Baltazár Színház számára kiemelten fontos, hogy a fiatalok számára is hozzáférhetővé tegye előadásait. Ezért októberben négy időpontot is szabaddá tettek diákcsoportok számára, kedvezményes jegyárral. Diákcsoportok jelentkezését a színház a sajto.baltazarszinhaz@gmail.com oldalon várja.

Az október harmincadikai bemutatóra itt lehet jegyet váltani: https://www.jegy.hu/program/oldas-aldas-127254

CÍMKÉK: