Állatfarm-ősbemutató Kolozsváron

|

Orwell-musical

Hosszú idő után újra bemutató előadást láthat a Kolozsvári Állami Magyar Színház közönsége.

Fotó: Bíró István

Május 21-én, pénteken 19 órától mutatják be George Orwell ikonikus regényének, az Állatfarmnak a musicalváltozatát. Az előadást Puskás Zoltán rendezte, a szövegkönyvet Lénárd Róbert jegyzi, zenéjét pedig Erős Ervin és Klemm Dávid szerezte.

Ez a vajdasági Puskás Zoltán harmadik kolozsvári rendezése a nagysikerű Óz, a nagy varázsló és A dzsungel könyve után. A rendező fontosnak tartotta, hogy a mű üzebetét átültesse korunkba. „Orwellnél a félelem megfogalmazása a legfontosabb, ezt szerettem volna kifejezni az előadásban is. A politikai eszközök nem sokat változnak, sok a hasonlóság az orwelli szövegből létrejött előadásban és a mostani pandémiás helyzetben”, magyarázta a rendező. Lénárd Róbert szövegeiben pedig az élethelyzetekből fakadó humor is fontos szerepet kap.

A huszonegy dalt számláló Állatfarm a musical és a rockopera műfaji határán helyezkedik el. Ahogy Erős Ervin zeneszerző fogalmazott: „Hangzásvilágában keményebb műről van szó. Hangszerelésben hozni kellett a lázadás hangulatát, de ott, ahol a dramaturgia megkövetelte, eltértünk a lágyabb hangzás felé is.”

Fotó: Bíró István

Ledenják Andrea jelmeztervező a direkt ábrázolás helyett finom utalásokkal teremtette meg az állatszereplők jelmezeit, ami amellett, hogy újszerű megközelítés, Jakab Melinda intenzív koreográfiáiban is segíti a színészeket.

Az előadásban Viola Gábor, Fogarasi Alpár, Farkas Loránd, Buzási András, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Kicsid Gizella, Vindis Andrea, Balla Szabolcs, Pethő Anikó, Gedő Zsolt, Kiss Tamás, Laczkó Vass Róbert, Kántor Melinda, Tőtszegi Zsuzsa, Román Eszter, Imre Éva, Varga Csilla, Marosán Csaba, Kali Andrea, Balázs Ádám, Ferencz Ádám, Gáspár-Barra Szilárd, Kerekes Ákos, Sárosi Áron, Lőrincz-Szabó Venczel, Magyari Gusztáv-Tivadar, ifj. Csiszér József, Dubovan Viktor, Nagy János, Szallos Norbert és Szőcs Szilárd látható.

CÍMKÉK: